Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/3608/pasirode-jau-treciasis-mac-os-x-kirminas/spausdinti/

Pasirodė jau trečiasis „Mac OS X“ kirminas

Publikuota: 2006-02-23 15:11
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Saugumo specialistai teigia, jog pasirodė jau trečiasis kirminas, skirtas „Mac OS X“ operacinei sistemai. Plitimui yra naudojama naujausia „Mac OS X“ klaida.

Klaida, kurią savo plitimui naudoja kirminas yra apibūdinama, kaip viena rimčiausių iš dabar žinomų „Mac OS X“ klaidų. Naujoji klaida gali būti išnaudota kodo vykdymui, peržiūrint ZIP archyvus su specialiai suformuotomis bylomis viduje. Klaida įvyksta peržiūrint archyvus su „Safari“ interneto naršykle, kuri tam naudojama pagal nutylėjimą.

„Apple“ kompanija dar neišleido šios spragos pataisymo. Klaida, kurią surado Michael Lehn, buvo patvirtinta ir kitų saugumo kompanijų.

Vartotojams kol kas rekomenduoja išjungti „Open safe files after downloading“ funkciją „Safari“ naršyklėje, kuri išjungs automatinį „saugių“ bylų atidarymą po jų parsiuntimo, bei sekti tolesnę informaciją iš „Apple“.

Keletas saugumo specialistų prognozuoja, jog šie, 2006 metai, sugriaus „Mac OS X“, kaip saugios operacinės sistemos, įvaizdį. Tai gali pasitvirtinti, nes jau praeitą savaitę pasirodė du „Mac OS X“ kirminai: vienas plinta pasinaudodamas „Bluetooth“ klaidomis, kitas per IM programas.

„Mac OS X“ kirminų yra buvę ir anksčiau, pavyzdžiui 2004 pasirodęs „Renepo“ kirminas, kuris nebuvo itin pavojingas.

Tai pat pastebimas įsilaužėlių bei virusų kūrėjų aktyvus domėjimasis „Mac OS X“, todėl galima tikėtis naujų šios sistemos pažeidžiamumų išnaudojimo netolimoje ateityje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!