Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/3345/dokumentu-naikinimas-prasides-vasario-3-diena/spausdinti/

Dokumentų naikinimas prasidės vasario 3 dieną

Publikuota: 2006-02-01 10:26
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Vasario 3 dieną, penktadienį, prasidės masinė „Nyxem“ viruso ir jo modifikacijų ataka. Tokį įspėjimą paskelbė kompanijos, dirbančios informacinių technologijų apsaugos srityje.

Kasperskio laboratorija įspėja apie rimtą „Email-Worm.Win32.Nyxem.e“ grėsmę. Pagrindinis kirmino pavojus yra jo destruktyvus elgesys - kiekvieno mėnesio trečią dieną, praėjus pusvalandžiui po „Windows“ užsikrovimo, jis ima naikinti doc, mdb, pdf, ppt, rar, xls, zip ir kt. bylas perrašydamas jų turinį beprasme tekstine eilute: „DATA Error [47 0F 94 93 F4 F5]“.

Pats kirminas yra 95 kilobaitų vykdomasis failas ir plinta elektroniniu paštu įvairiomis antraštėmis ir tekstu. Aktyvuoti virusą gali tik pats vartotojas, paleidęs užkrėstą bylą. Po paleidimo „Nyxem.e“ kopijuoja save keliais skirtingais vardais į „Windows“ ir sisteminius katalogus, bei registruojasi automatiškam paleidimui registre.

Vėliau kirminas siunčia savo kopijas visais aptiktais elektroninio pašto adresais, bei naudojasi prieinamais tinklo resursais įsirašydamas kaip Winzip_TMP.exe. Kenkėjiška programa taip pat nutraukia antivirusų darbą ir trikdo jų automatinį paleidimą. Galų gale „Nyxem.e“ sugeba savarankiškai atsinaujinti internetu. Kasperskio laboratorijos duomenimis, šiuo kirminu yra užkrėsti keli šimtai tūkstančių sistemų, ir tas skaičius vis auga.

Kol kas epidemija nėra tokia didelė, kaip „MyDoom“ ar „Sobig.f“, tačiau destruktyvūs „Nyxem.e“ veiksmai daro šį kirminą labai pavojingu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!