Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/3339/it-paslaugu-nuoma-populiareja/spausdinti/

IT paslaugų nuoma – populiarėja

Publikuota: 2006-01-31 12:44
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Alna Intelligence, UAB

Didžiausios Lietuvoje viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup“ atliktas tyrimas atskleidė, kad vis daugiau įmonių, turinčių kompiuterius, konsultacijoms informacijos technologijų (IT) srityje renkasi joje besispecializuojančią išorės kompaniją.

Atlikto tyrimo duomenimis, 2005 metais, palyginti su 2004-aisiais, bendrovių, kurios dėl savo IT ūkio konsultuodavosi su jį prižiūrinčia IT kompanija, skaičius padidėjo 5 p.p. - iki 36 procentų.

Pasak IT rinkos ekspertų, besikeičiantis požiūris į IT paslaugų nuomą rodo augančią informacijos technologijų infrastruktūros bei gebėjimų ją valdyti svarbą siekiant užtikrinti bendrovės efektyvią veiklą. Numatoma, kad IT paslaugų nuomos rinkos augimas turėtų nesulėtėti ir šiais metais.

Didžiausios Baltijos šalyse IT konsultacijų ir paslaugų bendrovės „Alna Intelligence“ direktoriaus Kazimiero Tonkūno teigimu, viena iš priežasčių, kodėl bendrovės vis dažniau konsultuojasi su IT kompanijomis bei apsisprendžia joms perduoti savo IT ūkio aptarnavimą ir valdymą, yra augantis bendrovių pasitikėjimas išorės partneriais.

„Nemažai bendrovių jau spėjo įsitikinti, kad pasitelkti išorės partnerio kompetenciją yra naudingiau ir efektyviau. Daug investavę, mes jau pasiekėme Europos Sąjungos klientų aptarnavimo lygį, kuomet vienas IT specialistas, aptarnaudamas visą IT sistemą, gali prižiūrėti apie 400 kliento kompiuterizuotų darbo vietų“, - teigia K. Tonkūnas. Lietuvoje dar visai neseniai šis rodiklis siekė tik 60 kompiuterių vienam specialistui.

IT konsultantų teigimu, kita priežastis, skatinanti nuomotis IT paslaugas – riboti įmonių vidaus ištekliai. Pasak „Alna Intelligence“ vadovo, didėjant bendrovių verslo plėtros tempams bei siekiant juos išlaikyti auga ir bendrovių poreikiai informacinių sistemų srityje. Dažnai šiems poreikiams patenkinti vidinio bendrovės IT padalinio nebeužtenka.

„Jei anksčiau verslo organizacijoms pakakdavo informacinių sistemų priežiūros ir aptarnavimo, tai dabar auga poreikis sudėtingesnėms kompleksinėms IT paslaugoms, tokioms kaip IT strategijos kūrimas, išorės partnerių sutarčių valdymas, informacinės sistemos duomenų saugumo valdymas“, - teigia K. Tonkūnas.

Bendradarbiaudamos su išorės partneriais, bendrovės spėjo įžvelgti ir daugelį kitų privalumų. Anot IT konsultantų, besinaudodamos IT srityje besispecializuojančių partnerių paslaugomis verslo organizacijos ne tik pasitelkia jų kompetenciją. Jos taip pat turi galimybę perimti naujausias tos verslo srities žinias bei gerąsias verslo vadybos praktikas daug greičiau nei šias žinias pritaikytų pasikliaudamos tik savo jėgomis.

Tyrimo metu buvo apklausti 600 IT ūkį turinčių įmonių atstovai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!