Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/3227/f-secure-pazymi-pirmojo-kompiuterinio-viruso-gimtadieni/spausdinti/

„F-Secure“ pažymi pirmojo kompiuterinio viruso gimtadienį

Publikuota: 2006-01-21 13:40
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

„Brain.A“ - virusas, patekdavęs į kompiuterius diskeliuose. Jis užkrėsdavo kompiuterių „boot“ sektorių. Tai buvo pirmasis pasaulyje prieš 20 metų aptiktas virusas - praneša suomių kompanija „F-Secure“.

Pats „Brain“ nebuvo destruktyvus, bet po jo sekė įvykiai, tiksliau - evoliucija, ir dabar mes turime sudėtingus ir itin destruktyvius virusus, sukeliančius masinius duomenų praradimus ir milijoninius nuostolius.

„Boot“ sektorių užkrečiančių virusų dabar jau nebėra, nes tobulėjant operacinėms sistemoms vis sunkiau buvo jį perrašyti. Tokių virusų era buvo nuo 1986 iki 1995 metų. Jie įsirašydavo į pirmą disko sektorių, kuris užkrauna operacinę sistemą. Tobulėjant technologijoms, programinis kodas nebetilpo į vieną sektorių ir virusų autoriams teko ieškoti naujų būdų.

Nauja virusų karta atėjo 1995. Tai „macro“ virusai, išnaudojantys „Microsoft“ operacines sistemas, bei kitas „Microsoft“ programas, tokias kaip „Microsoft Office“. Kadangi augo el. pašto naudojimas, pradėjo augti ir virusų, plintačių per el. paštą gamyba. Taip sulaukėme tokių virusų kaip „I love you“ ir „Anna Kournikova“.

Kartu su virusų gamyba augo ir antivirusinių kompanijų pelnas. 2004 metais antivirusinės programinės įrangos apyvarta siekė 3,7 milijardus dolerių. Prognozuojama, kad iki 2009 metų ši suma pasieks 7,3 milijardus dolerių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!