Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/30746/74-proc-uzkretimu-rootkit-kenkejais-tenka-windows-xp/spausdinti/

74 proc. užkrėtimų „rootkit“ kenkėjais tenka „Windows XP“

Publikuota: 2011-09-03 15:53
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©TipTop.lt tinklaraštis
Inf. šaltinis: TipTop.lt tinklaraštis

Greitai operacinei sistemai „Windows XP“ sukaks 10 metų, ir jos palaikymas lėtai, bet po truputį mažėja. Gerą pavyzdį to, kas nutiks, kai palaikymas baigsis, parodė kompanijos „Avast Software“ tyrimas. Jo duomenimis, didžioji dalis kenkėjiškų atakų tenka būtent „Windows XP“.

74 proc. užkrėtimų „rootkit“ kenkėjais tenka „Windows XP“

Iš tyrimo rezultatų matyti, kad iš visų infekuotų „rootkit“ klasės kenkėjais sistemų 74 % tenka „Windows XP“, tuo tarpu „Windows 7“ – tik 12 %. Ir čia turint omenyje statistiką, kad paskutiniu metu „Windows 7“ vartotojų skaičius išaugo 31 %, o „Windows XP“ vartotojų skaičius sumažėjo 58 %.

„Rootkit“ klasės kenkėjai yra itin pavojingi, kadangi jie geba savo buvimą sistemoje paslėpti operacinės sistemos branduolio, vartotojo arba net aparatiniame lygmenyje. Jų pašalinimas paprastai yra tikrai sudėtingas dalykas, reikalaujantis specialių programinės įrangos paketų, naudoti skanavimą antivirusine dar sistemai nepasikrovus arba sukurti specialų sistemos atstatymo diską.

„Avast“ atliktas tyrimas rodo, kad net trečdalis „Windows XP“ vartotojų iki šiol naudoja operacinę sistemą su „Service Pack 2“ atnaujinimų rinkiniu, nors jo palaikymas baigėsi prieš gerus metus. Kartu pastebėta, kad „rootkit“ klasės kenkėjais užkrečiama gana maža dalis „Windows 7“ 64 bitų versijų, turinčių papildomų apsaugos priemonių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!