Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/2927/daugiau-jokio-anonimiskumo-internete/spausdinti/

Daugiau jokio anonimiškumo internete!

Publikuota: 2005-12-20 13:05
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Nors anonimiškumas internete ir buvo viena svarbiausių interneto kultūros dalių nuo pat jo sukūrimo, visdėlto jau atsiradus pirmajai naršyklei buvo būtina sudaryti tinkamas verslo vystymo sąlygas, o tam reikėjo sukurti atpažinimo sistemas.

Dėl įvairių klastojimo, apgaudinėjimo, reklamos būdų vien praėjusiais metais kompanijos prarado kelis milijardus dolerių. Taip pat įvykdytos kitos atakos, kurių pagrindas taip pat buvo tai, kad viskas vykdoma anonimiškai.

Pasikeitimai jau pakeliui, bet tik ar tai į gerą? Jau virš 20 milijonų kompiuterių visame pasaulyje yra aprūpinti mažute mikroschema - patikimos platformos modulis (Trusted Platform Module (toliau TPM)). Nepaisant to, ji retai kada būna aktyvuota. Tačiau kai interneto bendrovės pradės to reikalauti, TPM darys tai, ko dar niekas nedarė: suteiks šimtaprocentinį įrodymą, kad tu esi tas, kuo sakaisi esąs.

Nors daugelis žmonių ir prieštarauja tokiam sprendimui motyvuodami tuo, kad internetas turi išlikti laisva ir nepriklausoma erdve, kur gali reikštis kas tik nori, kiti teigia, kad privaloma sukurti saugią viešą erdvę.

Kad ir ką sakytų kritikai, TPM jau už pusmečio taps kiekvieno mūsų asmeninio, nešiojamojo kompiuterio, ar net mobiliojo telefono dalimi.

TPM idėja buvo sukurta susijungus daugeliui IT pasaulio monstrų, kaip, pvz., „Microsoft“, AMD, „Hewlett-Packard“, „Sun“, „IBM“ ir t.t.

Mikroschemoje yra unikalus numeris, kuris suteikiamas kompiuteriui dar gamykloje. Šis numeris jokiu, net teoriniu, būdu negali būti pakeistas. TPM taip pat stebi visus kompiuterio prisijungimus prie nutolusių mašinų ir patikrina ar galima pasitikėti ta mašina.

Kolkas TPM mikroschema aprūpinti kompiuteriai parduodami korporacijoms, kurios nori užtikrinti savo vidinį saugumą, bet pradedant kitais metais šia mikroschema bus aprūpinti ir visi kiti į rinką išleidžiami kompiuteriai.

Kiek iš to bus naudos pamatysime vėliau...

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!