Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/29096/debiutuos-kompiuteriai-su-chrome-sistema/spausdinti/

Debiutuos kompiuteriai su „Chrome“ sistema

Publikuota: 2011-05-11 14:09
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Remiantis žurnalo „Forbes“ tinklaraštyje paskelbta informacija, šiandien interneto paieškų milžinė „Google“ turėtų pristatyti nešiojamuosius kompiuterius su operacine sistema „Chrome“ ir specialiu pasiūlymu studentams. Apie tai „Forbes“ žurnalistą informavo vienas iš „Google“ vyresniųjų vadovų. Šiandien 19 val. Lietuvos laiku prasideda „Google“ programuotojams skirtas renginys, kurio metu ir turėtų būti paskelbta ši naujiena.

Į studento paketu pavadintą pasiūlymą bus įtrauktas kompiuteris ir internete veikiančios paslaugos, naudotis kompiuteriu ir šiomis programomis per mėnesį kainuos 20 JAV dolerių. Internete veikiančiu programų rinkiniu „Google Apps“, kuris savo funkcijomis yra panašus į biuro programų rinkinį „Microsoft Office“, verslas šiuo metu gali naudotis už 50 JAV dolerių per mėnesį. Paprastiems vartotojams šios programos yra prieinamos nemokamai.

Spėjama, kad pasiūlymas studentams gali būti bandomasis bendrovės žingsnis, vėliau „Google“ gali išleisti ir verslui pritaikytus paslaugų rinkinius. Anot neįvardijamo „Google“ atstovo, bendrovė yra sulaukusi daug prašymų iš mažų ir vidutinių įmonių dėl tokių paslaugų teikimo.

„Google“ pasiūlymas studentams įdomus tuo, kad jiems nereikės įsigyti kompiuterio iš karto mokant visą jo kainą. Bendrovės pasiūlyta kainodara greičiausiai primins mobiliojo ryšio bendrovių siūlomus planus, kai už kelių metų sutartį su įsipareigojimu naudotis paslaugomis telefonas suteikiamas už mažesnę kainą.

„Chrome“ operacinę sistemą „Google“ pradėjo kurti 2009 metais. Jos išskirtinumas tas, kad sistema naudoja vien tik internete veikiančias programas. Iš pradžių manyta, kad ji bus skirta itin pigiems interneto kompiuteriams, bet praėjusių metų pradžioje pasirodė pranešimų, kad „Google“ kuria dvi šios sistemos versijas – paprastiems vartotojams ir verslui. Šių metų pradžioje pradėta dirbti dar prie vienos šios sistemos versijos, skirtos planšetiniams kompiuteriams.

Praėjusių metų gale bendrovė pristatė pirmą nešiojamąjį kompiuterį „Cr-48“ su jame veikiančia „Chrome“ ir iš karto buvo pakrikštytas „Chromebook“. Viena įdomi šio kompiuterio savybė yra ta, kad rašymą didžiosiomis raidėmis įjungiantis mygtukas yra pakeistas paieškos funkciją atliekančiu mygtuku. Iki šių metų pavasario buvo išdalinti 60 tūkst. šio modelio bandomųjų kompiuterių. Juos išbandę vartotojai pastebėjo, kad kompiuteriams trūksta spartos, juose esančių programų pasirinkimas nedidelis, daugelis programų neveikia be interneto ryšio.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!