Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/24024/su-izraelio-blokada-supazindina-zaidimas/spausdinti/

Su Izraelio blokada supažindina žaidimas

Publikuota: 2010-06-24 11:07
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: LRT.lt

Internetinis žaidimas siūlo trumpam tapti Gazos studentu, kuris turi įveikti krūvą Izraelio sukurtų kliūčių, kad patektų į universitetą Vakarų Krante.

Vis dėlto šio žaidimo laimėti neįmanoma.

Žaidimas, kurį sukūrė Europos Sąjungos finansuojama Izraelyje veikianti žmogaus teisių gynėjų organizacija, supažindina su apribojimais, kurie vis dar egzistuoja, nepaisant neseno Izraelio sprendimo į „Hamas“ valdomą teritoriją leisti įvežti daugiau plataus vartojimo prekių.

„Didžiausią dėmesį skiriame dviem blokados aspektams, kurie pasikeitė ir apie kurių pakeitimą nekalbama. Tai eksportas ir asmenų judėjimo laisvė“, – teigė organizacijos „Gisha Legal Centre for Freedom of Movement“ vadovė Sari Bashi.

„Žaidimas parodo, kad Izraelio politika atskirti Vakarų Krantą ir Gazą yra įsigalėjusi ir ilgalaikė“, – naujienų agentūrai AFP teigė ji.

Žaidėjai žaidimą pradeda interneto puslapyje pasirinkdami personažą: studentą, ledų gamintoją, bandantį eksportuoti produkciją į Vakarų Krantą, arba į Gazą deportuotą vyrą, kurio šeima vis dar gyvena okupuotoje teritorijoje.

Žaidėjai turi keletą pasirinkimų – kreiptis į Izraelio kariuomenę, pateikti skundą aukščiausiajam teismui, keliauti per Egiptą ir Jordaniją, tačiau žaidimas visada baigiasi nesėkme.

„Laimėti galima kalbantis su žmonėmis, rašant laiškus ir imantis veiksmų. Mes norime, kad žmonės laimėtų tikrame gyvenime“, – kalbėjo S. Bashi.

Žaidime taip yra nuorodos į dokumentus, susijusius su Izraelio įvestais judėjimo apribojimais tarp Gazos ir Vakarų Kranto.

Kai 2006 metais Gazos kovotojai pagrobė Izraelio karį, Izraelis ir Egiptas nutraukė visų prekių, išskyrus būtiniausias, gabenimą į šią teritoriją. Sankcijos dar sugriežtintos, kai po metų valdžią ten paėmė „Hamas“ judėjimas.

Šią savaitę Izraelis pranešė blokadą sušvelninsiantis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!