Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/23642/olpc-pasuko-android-keliu/spausdinti/

OLPC pasuko „Android“ keliu

Publikuota: 2010-06-02 17:52
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Antanas Dapkus
Aut. teisės: ©Mobium.lt
Inf. šaltinis: Mobium.lt

Du tūkstančiai penktaisiais Jungtinėse Valstijose įkurta nepelno organizacija OLPC (angl. k. „One Loptop Per Child“) jau penkerius metus dirba siekdama įgyvendinti savo viziją: pasaulis, kuriame kiekvienas vaikas turi po vieną asmeninį nešiojamąjį kompiuterį. Tą kompanija ruošiesi įgyvendinti, sukurdama itin pigius kompiuterius, skirtus vaikų švietimui besivystančiose šalyse.

Šiuo metu jau sukurtas specialus „OLPC XO-1“ kompiuteris, jo kaina, perkant tūkstantį vienetų, siekia 188 JAV dolerius. OLPC tikisi pagaminti produktą kurį galėtų vaikams tėvai nupirkti už mažiau nei šimtą JAV dolerių. Šį tikslą jie žada pasiekti į pagalbą pasitelkdami „Android“ operacinę sistemą.

OLPC pasuko „Android“ keliu

Kompanija šiuo metu žvalgosi į „Marvell Technology Group Ltd“ sukurtą „Moby“ interneto įrenginį. Jo kaina siekia maždaug 99 JAV dolerius ir šis prietaisas naudoja kompanijos „Google“ sukurtą „Android“ operacinę sistemą.

Prietaisas su šia sistema išspręstų daugybę kompanijai OLPC iškilusių problemų. Prietaisai būtų pigesni, nes nereiktų rūpintis operacine sistema, taip pat ekrane galima įdiegti bet kokią klaviatūrą. Iki šiol buvo kilusi problema su lotyniškos abėcėlės raidėmis. Kai kurios šalys, tarp jų ir Lietuva, savo kalbos abėcėlėje turi netradicinių simbolių. Liečiamas ekranas leidžia įdiegti bet kokią klaviatūrą, taip pat nebūtini papildomi kompiuterio įvesties įrenginiai (pelytė ir klaviatūra), pakanka tik liečiamo ekrano.

Tačiau OLPC galutinis tikslas – interneto įrenginys su kamera, „WiFi“ ryšiu, kelis prisilietimus atpažįstančiu ekranu ir papildomu grafikos procesoriumi, leisiančiu žiūrėti HD kokybės filmus ir peržiūrėti trimačio vaizdo turinį. Taip pat OLPC prietaisai leistų vartotojams prie jų pasirinkto prietaiso prijungti klaviatūrą ir pelytę, taip prietaisai galėtų tapti dar tinkamesni švietimui.

Šiuo metu „Marvell Technology Group“ jau platina savo gaminį JAV mokylose, kartu su OLPC šie gaminiai pasieks dar skurdžiau gyvenančius vaikus besivystačiose šalyse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!