Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/23257/kompiuterinio-piratavimo-apimtys-2009-metais-sieke-51-4-milijardo-doleriu/spausdinti/

Kompiuterinio piratavimo apimtys 2009 metais siekė 51,4 milijardo dolerių

Publikuota: 2010-05-13 14:41
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©IT bazė
Inf. šaltinis: IT bazė

Kompiuterinio piratavimo apimtys 2009 metais toliau augo, rašo tyrimų bendrovė „IDC“.

Kūrėjų nuostoliai sudarė 51,4 milijardo dolerių. Daugiausiai nuostolių jie patyrė Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, kur 60% visos programinės įrangos yra piratinė, o tai yra apie 900 milijonų kopijų. Jei programinės įrangos piratinių kopijų skaičius sumažės 10%, vietinės ekonomikos gaus 41 milijardą dolerių pelno ir galės sukurti 435 tūkstančius naujų darbo vietų. Vienintele Pietryčių Azijos šalimi patekusia tarp trisdešimties lojaliausių valstybių yra Singapūras.

Bet yra ir teigiamų ženklų: piratavimo lygis sumažėjo daugiau kaip 50 šalių, o padidėjo dvylikoje.

Labiausiai piratavimas paplitęs Gruzijoje, kur 95% programinės įrangos yra nelegalūs. Toliau seka Zimbabvė (92%), Bangladešas (91%), Moldova (91%) ir Armėnija (90%).

Tarp mažiausiai piratinės programinės įrangos naudojančių valstybių išskiriamos JAV (20%), Japonija (21%), Liuksemburgas (21%), Naujoji Zelandija (22%) ir Australija (25%).

Programinės įrangos kūrėjams daugiausiai žalos daro ne eiliniai vartotojai, o didelės korporacijos, pro pirštus žiūrinčios į tai, ką administratoriai diegia į darbuotojų kompiuterius. Programinės įrangos kūrėjų komercinėms organizacijos aljanso viceprezidentas Džefris Hardis prisipažino, jog toks neatsakingumas jį tiesiog šokiruoja. Ir reikalas net ne vagystėje, o tame, kad naudodamos piratinę programinę įrangą bendrovės nepaiso elementarių kibernetinio saugumo taisyklių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!