Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/22521/nauja-technologija-pakeis-akluju-naudojimasi-kompiuteriais/spausdinti/

Nauja technologija pakeis aklųjų naudojimąsi kompiuteriais

Publikuota: 2010-04-03 19:06
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Nauja technologija bet kokį interneto puslapį „išverčia“ į Brailio raštą, praneša Livescience.com.

Iki šiol kompiuterinės technologijos akliesiems leisdavo į Brailio raštą „išversti“ tik vieną teksto eilutę, todėl jiems būdavo sunku atlikti paprasčiausius darbus, pavyzdžiui, naršyti po internetą. Be to, tokių kompiuterių kaina siekdavo 8 tūkst. dolerių.

Brailio rašto „klaviatūra“
Brailio rašto „klaviatūra“.

„Net ir tokia technologija yra labai naudinga, – sakė Peichunas Yangas, kuris vadovauja mokslininkų grupei, dirbančiai su Brailio technologijomis Šiaurės Karolinos universitete. – Tačiau jei jis galėtų rodyti dvi eilutes, vietoje vienos, tai būtų netgi labai patogu akliesiems. O jei galėtų rodyti visą tekstą... tai būtų visai naujas pasaulis“, – sakė P. Yangas, kuris taip pat yra aklas jau daugiau nei 10 metų.

Nauja technologija leis parodyti visą interneto puslapį „išverstą“ į Brailio raštą. Specialioje medžiagoje bus gausybė taškelių, kurie iššifravus interneto puslapio pikselius, susiformuos į Brailio rašmenis, kuriuos pirštais galės perskaityti naudotojas. Medžiaga yra pripildyta specialaus skysčio, kuris susiformuoja į iškilimus veikiant elektrai. Norint skaityti kitą puslapį, medžiagą tiesiog reikės „nuvalyti“.

Tikimasi, kad technologija paprastus naudojus turėtų pasiekti po penkerių metų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!