Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/22362/vatikano-biblioteka-bus-suskaitmeninta/spausdinti/

Vatikano biblioteka bus suskaitmeninta

Publikuota: 2010-03-27 09:26
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©IT bazė
Inf. šaltinis: IT bazė

Vatikanas suskaitmenins tūkstančius rankraščių iš savo bibliotekos, rašo „ANSA“. Manoma, kad projektas bus įvykdytas maždaug per 10 metų. Rankraščiai suskaitmeninami, norint supaprastinti prieigą prie jų ir užtikrinti jų saugumą.

Bandymo metu buvo suskaitmeninti 23 manuskriptai, kuriuos sudaro 75 tūkstančiai puslapių. Teigiama, kad medžiagą skenuojantys bibliotekos darbuotojai naudoja ypač modernią technologiją, kurią sukūrė „NASA“.

Vatikano biblioteka yra viena seniausių pasaulyje, ją sudaro apie 75 tūkstančius rankraštinių knygų (daugiau kaip 40 milijonų puslapių). Tarp jų – „Vatikano kodeksas“ (1209), vienas iš seniausių praktiškai pilnų Biblijos tekstų.

Egzistuoja legenda, kad Vatikano biblioteka turi didžiausią pasaulyje pornografijos kolekciją. Tačiau oficialūs bibliotekos atstovai tai neigia, teigdami, kad tai tik mitas: saugykloje gana mažai nepadorių knygų, kurių dauguma yra kopijos knygų, įrašytų į Uždraustų knygų indeksą (Index Librorum Prohibitorum).

Formaliai biblioteka buvo įkurta 1475 metais, tačiau iš tikrųjų ji yra kur kas senesnė. XVII amžiuje biblioteka buvo atskirta nuo Slaptųjų Vatikano archyvų. Šiuose archyvuose yra dar apie 150 tūkstančių saugojimo vienetų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!