Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/16952/svedijos-pilietis-kaltinamas-isilauzimu-i-cisco-ir-nasa-tinklus/spausdinti/

Švedijos pilietis kaltinamas įsilaužimu į „CISCO“ ir „NASA“ tinklus

Publikuota: 2009-05-07 11:19
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©IT bazė
Inf. šaltinis: IT bazė

Švedijos pilietis kaltinamas kompanijos „Cisco Systems“ operacinės sistemos „IOS“ kodo vagyste. Be to, 21 metų Filipas Gabrielis Petersonas kaltinamas neteisėtu įsilaužimu į „NASA“ kompiuterinę sistemą.

„IOS“ naudojama „Cisco“ maršrutizatoriuose. Kodo versijos yra ir LAN komutatoriuose ir kituose įrenginiuose. 2004 metų gegužę dalis kodo buvo patalpinta viename rusiškame tinklapyje. Kai kurie apžvalgininkai tada teigė, kad ši vagystė kelia pavojų visam internetui.

JAV teisingumo ministerija mano, kad būtent Petersonas, pasivadinęs Stakkato, įvykdė atakų seriją. Pasak valdininkų, švedas sąmoningai įsiskverbė į „Cisco“ tinklą 2004 metų gegužės 12 arba 13 dieną ir pasisavino operacinės sistemos kodą. Filipas Gabrielis Petersonas tai pat kaltinamas įsilaužimu į „NASA“ kompiuterių tinklą. Kaip skelbiama, tai įvyko 2004 metų gegužės 19 ir 20 dienomis, o taip pat spalio 22 dieną.

Kiekvieno įsilaužimo ir komercinės informacijos vagystės maksimali bausmė yra 10 metų kalėjimo, 3 policijos stebėjimo metai po paleidimo ir 250 tūkstančių JAV dolerių bauda.

Šiuo metu Petersonas yra Švedijoje. JAV teisingumo ministerija paskelbė, kad šiuo klausimu kalbėsis su Švedijos valdžia.

2004 metų rugsėjį Didžiojoje Britanijoje buvo klaidingai suimtas 20 metų vyriškis, kuris buvo įtariamas įvykdęs šį nusikaltimą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!