Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/16415/google-zudikas-neatsilaike/spausdinti/

„Google“ žudikas neatsilaikė

Publikuota: 2009-04-03 15:32
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©IT žinios.lt
Inf. šaltinis: IT žinios.lt

Prieš 15 mėnesių Jimmy Wales, didžiulės sėkmės sulaukusios „Wikipedia“ kūrėjas ir varomoji jėga, pristatydamas paieškos sistemą „Wikia Search“ sakė, kad jo tikslas – sukurti „Google“ kokybę atitinkančią paieškos sistemą. Antradienį savo blog‘e jis pranešė nutraukiantis projektą „Wikia Search“. „Paieškos sistema nesulaukė tokios sėkmės, kokios tikėjomės, - rašė Jimmy Wales. - Jei ekonomikos sąlygos būtų geresnės, mes ir toliau finansuotume „Wikia Search“, nes šis projektas man labai svarbus. Ateityje aš dar sugrįšiu prie paieškos sistemų: kaip investuotojas, pagalbininkas, rėmėjas arba aistruolis“.

„Wikia Search“ pavyzdys tik dar kartą parodė, kad sukurti paieškos sistemą yra labai sunku. Daugybė kompanijų siūlė alternatyvas didžiosioms paieškos sistemoms, bet nei viena nepritraukė gausios auditorijos. Reikia pabrėžti, kad „Google“ vartotojų skaičius netgi išaugo didžiųjų paieškos sistemų „Yahoo“, „Microsoft“ ir „Ask.com“ sąskaita. Ir šis skaičius yra daug didesnis už vartotojų skaičių, kurio sulaukė bet kuri nauja paieškos sistema.

Jimmy Wales rėmėjai padidino pasitikėjimą „Wikia Search“ sistema. Nepaisant to, projektas susidūrė su dideliais sunkumais, pavyzdžiui, su konkuruojančia paieškos sistema „Cuil“, kurią sukūrė „Google“ auklėtinių grupelė. Saul Hansell paaiškino, su kokiais didžiuliais iššūkiais susidūrė „Cuil“ ir kitos naujai sukurtos paieškos sistemos, bandydamos konkuruoti su populiariomis paieškos sistemomis. Tai nereiškia, kad visos pastangos kuriant naujas paieškos sistemas yra bevertės. Pavyzdžiui, „Microsoft“ nupirko „Powerset“ už 100 milijonų dolerių: tai ne tas pats, kaip sukurti „Google“ konkurentą, bet vis dėlto pakankamai malonus atlygis už bandymą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!