Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/16249/privatumo-salininkai-sukilo-pries-phorm/spausdinti/

Privatumo šalininkai sukilo prieš „Phorm“

Publikuota: 2009-03-26 12:01
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©IT žinios.lt
Inf. šaltinis: IT žinios.lt

Interneto privatumo šalininkai kreipėsi į didžiausias interneto kompanijas, ragindami jas vengti žmonių veiksmus sekančios programinės įrangos „Phorm“. Privatumo gynėjai laiko „Phorm“ grobikiška programa, kuri šnipinėja apie tai nieko nenutuokiančius vartotojus.

Kreipimosi laišką parašė „Open Right Group“ (ORG) ir išsiuntė „Microsoft“, „Google“, „Youtube“, „Facebook“, „AOL/Bebo“, „Yahoo!“, „Amazon“ ir „eBay“ kompanijų privatumo specialistams, skatindami juos ginti savo vartotojus nuo „Phorm“, taip pat žinomo kaip „Webwise“. Laiške rašoma: „Jūs jau turbūt žinote, koks yra mūsų požiūris į „Phorm/Webwise“. Šios sistemos yra nelegalios. Bendravimo medžiaga negali būti neteisėtai perimama (ką ši sistema ir daro) be siuntėjo ir gavėjo sutikimo. Sistema vėliau be leidimo kopijuos ir autorių teisių ginamą medžiagą...“

Programinę įrangą, kuri seka interneto vartotojų žingsnius ir parenka reklamą pagal jų naršomus puslapius, D. Britanijoje testavo telekomunikacijų kompanija „BT“. Ji neįspėjo kai kurių vartotojų apie vykdomą bandomąjį testą ir tai iššaukė protestą, kurio rezultatas - 21 tūkst. parašų peticija, reikalaujanti uždrausti šią programą.

Pasak „ORG“, nors vartotojai galės atsisakyti reklamos, jų interneto naršymo duomenys vis tiek pateks į sistemą, todėl bus galima jais piktnaudžiauti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!