Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/14462/symantec-interneto-tyrime-virtualiu-nusikaltimu-pasaulis/spausdinti/

„Symantec“ interneto tyrime - virtualių nusikaltimų pasaulis

Publikuota: 2008-12-05 14:10
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Games.lt
Inf. šaltinis: Games.lt

Saugumo sprendimų kūrėjai „Symantec“ atliko didelės apimties tyrimą, kuriuo aiškinosi virtualaus nusikalstamo pasaulio tendencijas ir aktualijas.

Iš jo rezultatų matyti, kad klaviatūros mygtukų paspaudimus fiksuojančią programą galima nusipirkti ir piktiems tikslams naudoti vos už 23 JAV dolerius, botnetą - už maždaug 225$. Rimtesni įrankiai brangesni - priemonę pasinaudoti jiems nurodyta spraga elektroninėje bankininkystėje programuotojai sukuria už 740-3000 JAV dolerių.

Botnet

Nuo praeitų iki šių metų liepos, t. y. vienerius metus, interneto forumus, pokalbių kanalus ir kitas vietas stebėję „Symantec“ aprašė užfiskuotą virtualių nusikaltimų pasaulio veidą - vidutines kainas, kenkėjiškų įrankių pirkėjų ir kūrėjų bendravimą, naudojamas priemones, pavogtos informacijos kelius.

Populiariausia nelegali prekė internete - kreditinių kortelių duomenys, kurie sudaro 30% visų šios juodosios rinkos pardavimų. Taip pat paklausi ir informacija apie banko sąskaitas su prisijungimo prie jų duomenimis.

Iš viso „Symantec“ suskaičiavo, kad jų stebimose virtualiuose erdvėse bendravę piktadariai per metus uždirbo apie 275 milijonus JAV dolerių. Prie to pridėjus pajamas, gautas iš kenkėjiškų priemonių panaudojimo, paskaičiuota, jog juodosios interneto rinkos dydis vien JAV siekia 7 milijardus dolerių. O kur dar kitos pasaulio dalys...

Taip pat užfiksuoti ir internetu sklindančios nelegalios programinės įrangos platinimo mąstai bei kainos. Populiariausi nelegalūs žaidimai, antroje vietoje pagalbinės programos, trečioje - darbu su daugialype terpe skirtos priemonės, pavyzdžiui, nuotraukų ir trimatės grafikos, animacijos įrankiai. Nelegalios programinės įrangos srautai stebėti tik pusę metų.

Iš „Symantec“ duomenų matyti, kad 41 procentą piratinių programų į tarnybines stotis sukelia JAV gyvenantys vartotojai, 13 procentų - rumunai.

Tarp bendrovės identifikuotų tendencijų - augantis kibernetinių nusikaltėlių grupių aktyvumas Rusijoje ir Rytų Europoje. Pastebima, kad agresyvumu jos jau ėmė lenkti savo kolegas iš Vakarų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!