Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/1442/atidaroma-akademinio-20-ties-tomu-lietuviu-kalbos-zodyno-interneto-svetaine/spausdinti/

Atidaroma akademinio 20-ties tomų „Lietuvių kalbos žodyno“ interneto svetainė

Publikuota: 2005-06-21 13:13
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: PENKI.LT

Birželio 22 d. (trečiadienį) Lietuvių kalbos institute (P. Vileišio 5, Vilnius) pristatomas pirmasis pataisyto „Lietuvių kalbos žodyno“ elektroninis variantas ir jo svetainė www.lkz.lt.

Šio elektronino žodyno pamatinis tekstas – knyginis 20-ies tomų „Lietuvių kalbos žodynas“, išleistas 1941-2002 m., kurio senesnieji tomai yra tapę bibliografine retenybe.

Šis žodynas svarbus ne tik lituanistikai, baltistikai, indoeuropeistikai, bet ir kalbos praktikai, kalbos išsaugojimui informacinių technologijų ir žinių visuomenės epochoje. Nuo šiol Bilo Geitso argumentui, kad jei kalbos nebus internete, tai jos nebus iš viso, lietuvių kalba turės atkirtį: 11 mln. leksikografiškai apdorotų žodžių masyvą internete. Šie žodžiai išdėstyti daugiau kaip pusėje milijono (0,5 mln.) žodyninių straipsnių, parašytų naudojantis 4,5 mln. vienetų kartoteka. Dvidešimt Žodyno tomų apima lietuvių kalbos raštų leksiką nuo 1547 iki 2001 m. ir tarmių leksiką, kaupiamą nuo 1902 m.

Dabar vienu didžiausių vienakalbių aiškinamųjų žodynų pasaulyje laisvai galės naudotis visi, kurie domisi lietuvių kalba, etnologija, kultūros ištakomis, žodine tautos kūryba. Juo turėtų domėtis viso pasaulio lietuviai ir tie, kurie tyrinėja, mokosi bei myli lietuvių kalbą.

LKŽ elektroninis variantas parengtas Lietuvių kalbos instituto mokslininkų pastangomis.

Birželio 22 d. 10 val. Lietuvių kalbos instituto Konferencijų salėje pradedamas mokslinis seminaras, skirtas „Lietuvių kalbos žodyno“ elektroninio varianto ir jo svetainės www.lkz.lt pristatymui „Lietuvių kalbos žodynas“ – dabartis ir perspektyvos.

15 val. „Lietuvių kalbos žodyno“ elektroninis variantas ir jo svetainė www.lkz.lt pristatoma Lietuvos Respublikos Vyriausybės posėdyje, 17 val. – Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos centre.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!