Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/12721/debian-linux-distribucija-svencia-15-metu-jubilieju/spausdinti/

„Debian Linux“ distribucija švenčia 15 metų jubiliejų

Publikuota: 2008-08-18 16:45
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Šeštadienį „Debian Linux“ distribucijai sukako garbingi 15 metų. Per visą tą laiką „Debian“ tapo populiariausia ir stabiliausia „GNU/Linux“ operacine sistema. Dauguma šiuo metu tarp vartotojų populiarių distribucijų, tokių, kaip „Ubuntu“ ar „Knoppix“, yra pagrįstos būtent „Debian“.

Apie „Debian“ egzistavimą 1993 rugpjūčio 16 dieną pirmą kartą paskelbė Ian Murdock, dabartinis „Sun“ programuotojų ir bendruomenės marketingo viceprezidentas – o pats „Debian“ pavadinimas kilo iš Debora, tuometinės Ian merginos, ir Murdock'o vardų sanplaikos.

„Debian“ taip pat pasižymi ypatinga versijų sistema – visada yra keturios „Debian“ atmainos: pirmoji – „sena stabili“ versija, palaikoma vienus metus nuo „naujos stabilios“ versijos išleidimo, antra – „dabartinė stabili“, trečia – „testavimo“ versija, o ketvirta – „nestabili“. Visi šių „Debian“ versijų vardai – iš „Disney“ filmo „Toy Story“. Pavyzdžiui, paskutinė, „nestabili“ versija vadinama Sid, emociškai nestabilaus kaimynų berniuko, kuris vis laužydavo savo žaislus, vardu. Tiesa, net „nestabili“ „Debian“ versija dažniausiai yra stabilesnė už kitų distribucijų „stabilias“ versijas.

„Debian“ žinoma dėl savo konservatyvaus požiūrio į stabilumą, kuris šią distribuciją padaro ypač patikima.

Senoji „stabili“ „Debian“ versija vadinama „Sarge“, dabartinė – Etch arba versija 4, o šiais metais turėtų pasirodyti nauja stabili „Lenny“ versija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!