Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/1219/pasaulyje-piratavimo-lygis-sumazejo-lietuvoje-nepasikeite/spausdinti/

Pasaulyje piratavimo lygis sumažėjo, Lietuvoje – nepasikeitė

Publikuota: 2005-05-19 10:18
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: BSA Lietuva

Pasaulinis piratavimo lygio 2004 metais tyrimas rodo, kad pernai globalus nelicencijuotų programų vartojimas siekė 35 proc. – tai yra buvo 1 proc. mažesnis nei 2003 metais. Lietuvoje nelegaliai naudojamų programų dalis išliko nepakitusi ir siekė 58 proc. Šalies IT kompanijos dėl to prarado 57 mln. litų.

Kasmetinis tyrimas, kurį atliko tarptautinė rinkos tyrimų kompanija „International Data Corporation“ (IDC), apima 87 pasaulio šalis. Jo rezultatai rodo, kad piratavimo lygis 2004-siais pakilo 34 valstybėse, sumažėjo – 37, o 18 išliko nepakitęs. Vartotojai per metus legaliai įsigijo programinės įrangos už 59 mlrd. JAV dolerių, tuo tarpu į kompiuterius įdiegė – net už 90 mlrd.

Lietuvoje nelegaliai naudojamų programų dalis per metus nepakito ir išlieka 58 proc., tačiau piratavimo nuostoliai išaugo beveik 11 mln. litų ir viršija 57 mln. Kitose Baltijos šalyse nelicencijuotų programų naudojimas pernai padidėjo 1 proc.: Latvijoje šiuo metu jis siekia 58, Estijoje – 55 proc. Toks pat augimas užfiksuotas ir Lenkijoje, kuri aplenkė Lietuvą su 59 proc. dydžio nelegalių programų rinkos dalimi.

„Nors procentinė piratinių programų dalis Lietuvoje nepakito, realus jų naudojimas augo kartu su sparčia IT rinkos plėtra ir didėjančiu kompiuterių vartotojų skaičiumi. Itin greitai augantis namų vartotojų segmentas, kuris ypač linkęs į piratavimą, palaipsniui tampa vienu pagrindinių nelicencijuotos programinės įrangos naudotojų“, - tyrimo rezultatus aiškina „BSA Lietuva“ prezidentas Ervinas Leontjevas.

Pasak advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ advokatės Jolantos Pranckevičienės, neigiamas piratavimo tendencijas ypač skatino augantis interneto vartotojų skaičius: „Nepaisant to, kad vidutinio ir stambaus verslo segmentuose bei valstybiniame sektoriuje piratavimo lygis šiek tiek sumažėjo, tačiau šiuos pozityvius poslinkius užgožė vis populiarėjantis piratinės produkcijos parsisiuntimas internetu, pavyzdžiui iš FTP tarnybinių stočių,“ – teigia advokatė.

Pasauliniam piratavimo lygiui mažėjant, jo daroma ekonominė žala ir toliau auga. Jei prieš dvejus metus neteisėtai naudojamų programų vertė sudarė 29 mlrd. JAV dolerių, tai praėjusiais metais šis skaičius siekė jau 33 mlrd.

Bendras Europos Sąjungos nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo vidurkis nukrito net ir prisijungus 10 naujų narių su aukštais piratavimo rodikliais. Jis siekia 35 proc. ir yra 2 proc. mažesnis nei prieš metus.

Pasaulyje aukščiausias piratavimo lygis užfiksuotas Vietname (92%), žemiausias – Jungtinėse Amerikos Valstijose (21%). Nepaisant to, būtent JAV ekonomika dėl piratinių programų naudojimo patyrė daugiausia žalos, praradusi apie 6,6 mlrd. dolerių. Tarp Europos šalių didžiausia santykinė nelicencijuotų programų dalis yra naudojama Ukrainoje (91%), o mažiausia – Austrijoje (25%).

IDC specialistų skaičiavimais, piratavimo lygio sumažinimas 10 procentų pasaulio ekonomikai leistų sukurti 1,5 mln. papildomų darbo vietų, ekonominį augimą padidintų 400 mlrd. JAV dolerių, o vyriausybėms į biudžetą suteiktų galimybę surinkti papildomus 64 mlrd. dolerių mokesčių.

Tyrimą „Pasaulinė kompiuterinės programinės įrangos piratavimo studija“ IDC atlieka kasmet. Į jį įtraukiama informacija apie kompiuterių operacines sistemas, namų vartotojams skirtas programas, kompiuterinius žaidimus bei vietinių specialistų sukurtą programinę įrangą. Piratavimo lygis nustatomas analizuojant IT kompanijų pateiktus duomenis, atliktų apklausų rezultatus bei IDC analitikų surinktą informaciją apie vietines šalių IT rinkas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!