Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/11782/siumetine-duomenu-nutekinimo-ataskaita/spausdinti/

Šiųmetinė duomenų nutekinimo ataskaita

Publikuota: 2008-05-27 07:04
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Savo penktojoje kasmetinėje studijoje apie išsiunčiamų elektroninių laiškų ir informacijos praradimo prevenciją, „Proofpoint, Inc.“ pastebi, kad didelėms kompanijoms išlieka grėsmė — ir jos prieš tai imasi priemonių — dėl informacijos nuotėkio per išsiunčiamus elektroninius laiškus, bei naujesnes bendravimo priemones, kaip tinklaraščiai, elektroninės skelbimų lentos, daugialypės terpės failų platinimo svetainės ir mobilieji įrenginiai.

Siunčiami elektroniniai laiškai išlieka pagrindine grėsme JAV kompanijų duomenų saugumui. 44% apklaustų kompanijų pranešė tyrusios e. laiškų su slapta informacija nuotėkį per praėjusius 12 mėnesių. 41% iš apklaustų didžiausių kompanijų (20000 ar daugiau darbuotojų) pranešė įdarbinančios personalą išeinančių e. laiškų skaitymui ar kitokiam analizavimui. 22% iš šių kompanijų sako įdarbinančios darbuotojus išskirtinai šioms pareigoms atlikti. Kiti svarbesni tyrimo rezultatai:

  • 40% apklaustų kompanijų per praeitus 12 mėnesių tyrė e. laiškų naudojimo privatumo ar duomenų apsaugos reguliavimo pažeidimams atvejus.
  • 26% apklaustų kompanijų per praeitus 12 mėnesių dėl e. laiškų siuntimo tvarkos pažeidimo yra atleidę darbuotoją.
  • 23% apklaustų JAV kompanijų per praeitus 12 mėnesių sakė, kad verslui buvo pakenkta atskleidžiant jautrią ar kompromituojančią informaciją.
  • 34% didžiausių apklausoje dalyvavusių kompanijų (20 000 darbuotojų ar daugiau) pranešė per praeitus 12 mėnesių darbuotojų e. paštą naudojusi kaip įkalčius teisme.

Tačiau elektroninis paštas ne vienintelė informacijos nutekėjimo vieta. Apklausos respondentai pažymėjo ženklią riziką dėl darbuotpjų naudojamų tinklaraščių, skelbimų lentų ir daugialypės terpės failų dalinimosi svetainių (pavyzdžiui, „YouTube“), bei mobiliųjų įrenginių. Pažymėtinos išvados:

  • 27% apklaustų kompanijų per praeitus 12 mėnesių tyrė slaptos, jautrios ar asmeninės informacijos atskleidimo atvejus dėl pamestų ar pavogtų mobiliųjų įrenginių.
  • 11% apklaustų JAV kompanijų per praeitus 12 mėnesių yra baudusios savo darbuotojus dėl netinkamo tinklaraščių ar skelbimo lentų naudojimo.
  • 13% apklaustų kompanijų per praeitus 12 mėnesių yra baudusios savo darbuotojus dėl netinkamo naudojimosi socialiniais tinklais, o 14% dėl netinkamo naudojimosi daugialypės terpės failų platinimo svetainėmis.
  • 14% apklaustų kompanijų, laisvai prekiaujančių savo akcijomis per praeitus 12 mėnesių yra tyrusios materialinės finansinės padėties informacijos (pvz. nepaskelbtų finansinių rezultatų) skelbimą tinklaraščiuose ar skelbimų lentose.

Proofpoint 2008“ apklausoje dalyvavo 301 atsakingas JAV kompanijų, turinčių daugiau, nei 1000 darbuotojų, atstovas. Buvo teiraujamasi apie įvairias duomenų praradimo rizikas ir veiksmus, kurių jie imasi, siekdami šią riziką sumažinti. Apklausoje dalyvavo ir 123 Europos ir Australijos kompanijos, siekiant įvertinti pasaulinį dėl e. laiškų ir kitos internetinės komunikacijos korporacijoms kylančios rizikos mastą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!