Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/11754/olpc-projektas-pristato-naujo-dizaino-nesiojama-kompiuteri/spausdinti/

„OLPC“ projektas pristato naujo dizaino nešiojamą kompiuterį

Publikuota: 2008-05-23 10:06
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

„One Laptop Per Child“ (OLPC) projektas pristatė naują nešiojamąjį kompiuterį „XO“, skirtą besivystančių šalių moksleiviams. Atnaujintas kompiuteris yra panašus į knygą ir yra dar pigesnis – jo kaina siekia vos 75 JAV dolerius.

„OLPC“ įkūrėjas Nicholas Negroponte naująjį „XO“ pristatė Masačusetso technologijos institute. Pirmieji šio modelio nešiojami kompiuteriai bus paruošti apie 2010 metus.

OLPC XO

Negroponte tikisi, kad ir kiti nešiojamų kompiuterių gamintojai ims gaminti tokio dizaino nešiojamuosius kompiuterius.

„Šio kompiuterio idėja kilo iš kitokio požiūrio“ – teigia jis. Naujoji „XO“ versija nebeturi klaviatūros – vietoj jos yra ekranas. Abu „XO“ ekranai yra jautrūs lietimui, taigi kompiuteris gali „būti“ nešiojamu kompiuteriu su klaviatūra ir knyga.

„Per pastaruosius porą metų mes supratome, kad potyriai su knyga yra esminiai“ – teigia profesorius Negroponte. – „Tai – visiškai nauja mokomojo įrenginio koncepcija“.

OLPC XO

Įrenginys sukurtas taip, kad juo vienu metu galėtų naudotis keli vaikai, ir jungia nešiojamo kompiuterio, elektroninės knygos bei lentos funkcijas.

Naujasis kompiuteris naudos mažiau energijos, bus dvigubai mažesnis negu pirmos kartos „XO“ ir gerokai lengvesnis. „XO2“ bus siūlomas kaip alternatyva popierinėms knygoms – mat jis gali talpinti daugiau, nei 500 elektroninių knygų.

„Besivystančios šalys išleidžia po 19 JAV dolerių kiekvienam mokiniui – ir šie pinigai yra skirti vien tik knygoms“ – teigia Negroponte.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!