Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/1074/hp-laimejo-europos-komisijos-37-5-mln-euru-vertes-konkursa/spausdinti/

HP laimėjo Europos Komisijos 37,5 mln. eurų vertės konkursą

Publikuota: 2005-04-29 12:43
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Hewlett-Packard

Pasaulinė IT sprendimų kompanija „Hewlett-Packard“ (HP) pasirašė sutartį su Europos Komisija, kuria įsipareigojo sukurti dvi naujas Europos Sąjungos sienų saugumą užtikrinančias informacines sistemas. HP dalyvaus antros kartos „Šengeno informacinės sistemos“ (SIS II) ir „Vizų informacinės sistemos“ (VIS) kūrime. Kontrakto vertė siekia 37,5 milijono eurų.

„Šengeno informacinė sistema“ šiuo metu yra didžiausia pasaulyje pasienio kontrolės ir policijos IT sistema. Antros sistemos kartos kūrimas leis panaikinti pasienio kontrolę tarp senųjų Šengeno sutarties šalių ir naujųjų Europos Sąjungos narių bei užtikrins asmenų judėjimo laisvę. Prie Šengeno sutarties 2007 metais prisijungsianti Lietuva taip pat turės sukurti nacionalinę SIS versiją, kuri bus integruota į centrinę HP kuriamą SIS II sistemą.

Pirmąją SIS sistemą pakeisianti SIS II leis efektyviai valdyti duomenų bazę apie ieškomus asmenis, vogtus automobilius, vogtus ar padirbtus asmens tapatybės dokumentus bei pinigus. Ši informacija bus prieinama visų sutartyje dalyvaujančių šalių narių policijai. 2007 metais pradėsianti veikti sistema bus gerokai lankstesnė už dabartinę SIS ir suteiks galimybę saugoti fotografijas bei pirštų antspaudus. Be to, SIS II infrastruktūra bus lengviau pritaikoma būsimiems ES poreikiams.

HP įsipareigojo sukurti ir vizų į Šengeno zonos valstybes išdavimo ir kontrolės sistemą VIS, kuri leis šalims narėms gauti visą su vizomis susijusią informaciją. Planuojama, kad kasmet bus prašoma išduoti daugiau nei 20 milijonų vizų ir patikrinti daugiau nei 45 milijonų išduotų vizų galiojimą.

HP turi didelę patirtį kuriant sudėtingas informacines sistemas, skirtas Europos Sąjungos plėtrai. Kompanijos vadovaujamas konsorciumas Lietuvoje sukūrė šalies „Integruotą muitinės informacinę sistemą“, kuri, Lietuvai įstojus į ES, tapo bendrosios ES muitinių sistemos dalimi. Nacionalinė Lietuvos sistema Europos Komisijos buvo įvertinta kaip vienas sėkmingiausių projektų, įgyvendintų šalyse kandidatėse.

„Siekiant garantuoti piliečių saugumą, technologijos privalo prisitaikyti prie šiandieninių migracijos, sienų saugumo, terorizmo ir nusikaltimų prevencijos realijų“, - sakė Bernardas Merikas (Bernard Meric), HP vyresnysis viceprezidentas Europai, Vidurio Rytams ir Afrikai. „Šie reiškiniai nuolat kinta, plečiasi ir yra sunkiai nuspėjami. HP paslaugos ir technologijos sukurtos įvertinant minėtas sąlygas bei puikiai suprantant, kad sistemos patikimumas apsaugant sienas matuojamas laiku, per kurį galima susekti ir sulaikyti per sieną gabenamas nelegalias prekes“, - teigė B. Merikas.

Pasirašytoje sutartyje numatyta, kad Europos Komisijos projektų įgyvendinimui bus pateiktos „Integrity Superdome“ tarnybinės stotys su naujausiais „Intel Itanium“ procesoriais, aukščiausios kokybės HP duomenų saugyklos ir sistemos aptarnavimo bei verslo procesų valdymo programinė įranga „OpenView“. HP yra atsakinga už paslaugų infrastruktūros veiklos užtikrinimą ir įgyvendinamo projekto monitoringą. Naujosios sistemos, kurios pradės veikti 2007 metais, kuriamos jau dabar.

HP sutartį su Europos Komisija įgyvendins kartu su Prancūzijos kompanija „Steria“, Vokietijos „Mummert“ ir Liuksemburgo „Primesphere“. Šių kompanijų sudaromo konsorciumo pasirinkimą lėmė pasiūlytas technologinis sprendimas, jo kokybė bei geriausias mokesčių mokėtojų pinigų panaudojimo modelis.

Europos Komisijos užsakymu buvo atlikti konkursui pateiktų sistemų testai: sumodeliuotas nelaimės atvejis, kai vienas iš dviejų duomenų centrų, skiriamų 800 kilometrų, nustoja veikti. HP pasiūlyta sistema - standartizuotos platformos su optimaliomis duomenų keitimo galimybėmis - šiuo atveju veikė nepriekaištingai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!