Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/10355/es-teismo-sprendimas-gali-atsaldyti-drastiskus-kovos-su-piratais-planus/spausdinti/

ES teismo sprendimas gali atšaldyti drastiškus kovos su piratais planus

Publikuota: 2008-01-31 11:52
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Pastaruoju metu suaktyvėjo raginimai imtis drastiškų kovos priemonių prieš interneto piratus, kurie neteisėtai siunčiasi ar keičiasi muzika, programomis, filmais ir kitu turiniu. Vyriausybės ir interneto tiekėjai raginti atjungti tokiems asmenims internetą. Tačiau vakar (01.29) priimtas Europos Teisingumo Teismo sprendimas tokius planus turėtų bent jau atšaldyti. Juo suteikta teisė neatskleisti failų mainais užsiimančių asmenų tapatybės civilinėse bylose.

Tai reiškia, kad interneto bendrovės Europos Sąjungos šalyse neprivalės atskleisti informacijos dėl konkretaus piratavimu kaltinamo vartotojo asmenybės, net jei vyks civilinis bylinėjimasis teisme. Toks sprendimas paskelbtas nagrinėjant Ispanijos muzikos autorių teisių gynėjų skundą prieš telekomunikacijų bendrovę „Telefonica“.

Ispanijos autorių teisių gynėjai reikalavo „Telefonicos“ suteikti informaciją apie failų mainų programą „Kazaa“ naudojančius kai kuriuos jos klientus. Bet pastaroji įmonė, atsisakiusi atskleisti vartotojų tapatybes, savo poziciją grindė tuo, jog Bendrijos teisės aktai įpareigoja tą daryti tik baudžiamosiose bylose. Teismas palaikė šią poziciją.

Tai reiškia, kad piratavimu kaltinamu vartotojo asmenybei nustatyti ir interneto atjungimo sankcijai pritaikyti nebepakaktų civilinio ieškinio, o prireiktų baudžiamosios bylos. Tačiau pastarosioms iškelti reikia daugiau įrodymų. Tiesa, vis dar išlieka geranoriško susitarimo su interneto tiekėju galimybė, nes pastarajam neuždrausta suteikti tokią informaciją laisvu noru.

Priminsime, kad apie interneto atjungimą kaip sankciją prieš piratus pastaruoju metu rimtai svarsto Prancūzija (už tokį įstatymą asmeniškai pasisakė prezidentas N.Sarkozy). Panašių raginimų vis dažniau ir garsiau išsako muzikos bei kino industrijų atstovai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!