Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/91141/nama-floridoje-perskrode-metalo-gabalas-kuris-kaip-manoma-yra-tarptautines-kosmines-stoties-dalis/spausdinti/

Namą Floridoje perskrodė metalo gabalas, kuris, kaip manoma, yra Tarptautinės kosminės stoties dalis

Publikuota: 2024-04-05 19:34
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LRT.lt

NASA atlieka tyrimą po to, kai didelis metalo gabalas, kuris, kaip manoma, yra Tarptautinės kosminės stoties (TKS) dalis, praskriejo pro namo Floridoje stogą ir du aukštus, skelbia „The Guardian“.

Amerikos kosmoso tyrimų agentūros inžinieriai analizuoja cilindro formos plokštę, kuri sveria apie 0,91 kg ir kovo 8 d. popietę perskrodė namą.

Namą Floridoje perskrodė metalo gabalas, kuris, kaip manoma, yra Tarptautinės kosminės stoties dalis
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Buvo didžiulis garsas. Jis [metalo gabalas] beveik pataikė į mano sūnų. Jis buvo dviejų kambarių atstumu ir viską girdėjo“, – „WINK News“ pasakojo namo savininkas Alejandro Otero. – Kažkas prasiveržė pro namą ir tada padarė didelę skylę grindyse ir lubose.“

Moksliniame žurnale „Ars Technica“ rašoma, kad labiausiai tikėtina, jog gabalas yra TKS dalis. Jame pažymima, kad JAV kosmoso vadovybė užfiksavo, kad kosminė nuolauža virš Meksikos įlankos, judėdamas pietvakarių Floridos link, tą pačią dieną 14.29 val. įskriejo į Žemės atmosferą, t. y. likus vos penkioms minutėms iki to laiko, kai A. Otero namų apsaugos kamera užfiksavo smūgio garsą.

„Ji [nuolauža] buvo cilindro formos, o pagal viršūnės formą galima spręsti, kad keliavo šia kryptimi per atmosferą“, – sakė A. Otero.

2021 m. kovą iš TKS buvo išmestas 2,9 tonos sveriantis padėklas, naudotas akumuliatoriui atnaujinti. Tai buvo didžiausias pagal masę objektas, kada nors išmestas iš kosminės stoties, tuomet sakė NASA.

Planuota, kad jis „nekontroliuojamai sugrįš“ kažkur tarp kovo 7 ir 9 d., Harvardo-Smitsono astronomijos instituto astronomas Jonathanas McDowellas paskelbė X, bei pridūrė, kad „sugrįžęs jis visiškai nesudegs“.

„Tikėtina, kad į Žemės paviršių pateks apie pusę tonos fragmentų“, – rašė J. McDowellas.

A. Otero pakomentavo J. McDowell'io pranešimą, pateikdamas apgadinimų nuotraukas. Dabar jis nori sužinoti, kas sumokės už jo namui padarytą žalą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!