Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/91050/kinija-uzdraude-valstybiniuose-kompiuteriuose-naudoti-intel-ar-amd-procesorius-ir-windows/spausdinti/

Kinija uždraudė valstybiniuose kompiuteriuose naudoti „Intel“ ar AMD procesorius ir „Windows

Publikuota: 2024-03-30 13:52
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Mindaugas Klumbis
Aut. teisės: ©MiTech.lt
Inf. šaltinis: MiTech.lt

Gruodžio 26 d. paskelbtos gairės jau įgyvendinamos, rašo „Financial Times“. Jose nurodoma, kad aukštesnio nei miestų lygmens vyriausybinės institucijos, vykdydamos pirkimus, turi įtraukti kriterijus, reikalaujančius „saugių ir patikimų“ procesorių ir operacinių sistemų.

Kinija uždraudė valstybiniuose kompiuteriuose naudoti „Intel“ ar AMD procesorius ir „Windows

Kinijos informacinių technologijų saugumo vertinimo centras paskelbė tokių saugių ir patikimų produktų sąrašą. Visi procesoriai yra Kinijos bendrovių, įskaitant „Huawei“ ir „Phytium“, ir apima x86, „Arm“ ir vietinių architektūrų mišinį.

Kinija jau daugelį metų stengiasi atsisakyti priklausomybės nuo užsienio technologijų ir rinktis vietinius produktus. Jos politikos „Pagaminta Kinijoje 2025“ tikslai – atsisakyti pasaulio gamyklos įvaizdžio ir tapti pasauline technologijų galybe.

Praėjusiais metais Kinija buvo didžiausia „Intel“ rinka, kuriai teko 27 % arba 54 mlrd. dolerių vertės pardavimų. Azijos šalis taip pat atnešė 23 mlrd. dolerių AMD, o tai sudaro 15 proc. jos pardavimų. Apribojimai turės mažiau įtakos „Microsoft“, kurios pajamos Kinijoje sudaro apie 1,5 % pajamų.

Žingsnis uždrausti naudoti JAV centrinius procesorius valstybinėse įstaigose žengtas didėjant įtampai tarp Pekino ir Vašingtono. Amerikos vyriausybė jau ne vienerius metus riboja Kinijos galimybes gaminti savo pažangius lustus. Neseniai buvo uždrausta eksportuoti į Kiniją pažangius NVIDIA dirbtinio intelekto produktus, todėl bendrovė sukūrė mažiau galingas, Kinijai pritaikytas alternatyvas.

Tam tikra prasme JAV atkartoja Kiniją, mažindama savo priklausomybę nuo šios šalies ir Taivano puslaidininkių gamybos, priimdama CHIPS įstatymą, pagal kurį bendrovėms skiriamos 52 mlrd. dolerių subsidijos, kad jos galėtų perkelti gamybą atgal į JAV. Neseniai bendrovei „Intel“ buvo skirta didžiausia iki šiol CHIPS akto suma: 8,5 mlrd. dolerių finansavimas, 11 mlrd. dolerių paskolos ir 25 proc. investicijų mokesčio kreditas iki 100 mlrd. dolerių kapitalo investicijoms.

Kinija iš savo vyriausybinių pastatų nori pašalinti ne tik užsienietiškus centrinius procesorius ir programinę įrangą. Rugsėjį „Apple“ akcijos nukrito 9 % po to, kai pasirodė žinia, kad Kinija plečia draudimą naudoti „iPhone“ telefonus tam tikrose vyriausybinėse įstaigose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!