Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/90502/2023-m-hakeriai-pasieke-nauja-rekorda-ir-uzdirbo-daugiau-nei-1-mlrd-doleriu/spausdinti/

2023 m. hakeriai pasiekė naują rekordą ir uždirbo daugiau nei 1 mlrd. dolerių

Publikuota: 2024-02-12 09:11
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©MoksloTaskas.lt
Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

Praėjusiais metais hakeriai „pinigavosi“ iš peties – jie uždirbo daugiau nei 1 mlrd. dolerių, o tai yra naujas rekordas, rašo „PCMag“, remdamasis blokų grandinės stebėsenos bendrovės „Chainalysis“ atliktu tyrimu.

2023 m., „Chainalysis“ teigimu, buvo pastebėtas naujų įsilaužėlių antplūdis ir kelios didelės atakos, dėl kurių hakeriai gavo milijonines išmokas iš nukentėjusių įmonių. Hakeriai pakėlė kartelę ir iš aukų reikalavo sumokėti 1 mln. dolerių ar didesnes išpirkas.

2023 m. hakeriai pasiekė naują rekordą ir uždirbo daugiau nei 1 mlrd. dolerių

Ne išimtis buvo ir įsilaužėlių grupė „CL0P“, kuri taip pat padidino išpirkos išmokų reikalavimus, pasinaudojusi populiarios failų persiuntimo paslaugos „MOVEit“ klaida.

Dėl šios klaidos jai pavyko surinkti daugiau nei 100 mln. dolerių išpirkos, kurie sudarė 44,8 proc. visų mokėjimų.

„Chainalysis“ taip pat pažymėjo, kad įsilaužėlių bendruomenė išsiplėtė ir į ją įsitraukė nauji žaidėjai, kuriuos „pritraukė galimybė gauti didelį pelną ir mažesnės patekimo į rinką kliūtys“.

Pavyzdžiui, viena grupė pardavė prieigą prie savo išpirkos reikalaujančios programos “Phobos“ kitiems, mažiau patyrusiems įsilaužėliams, kad šie galėtų lengvai rengti atakas prieš įvairias bendroves.

Tuo tarpu kibernetinio saugumo sprendimų teikėja „Coveware“ nurodo, kad yra ir gera pusė – vis daugiau aukų atsisako mokėti išpirką už tokias programas. Tačiau, kaip rodo „Chainalysis“ ataskaita, išpirkos reikalaujančių programų užpuolikų grėsmė išlieka didelė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!