Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/87404/milziniskas-tesla-duomenu-nutekejimas-klientu-informacija-ir-tukstanciai-gautu-skundu/spausdinti/

Milžiniškas „Tesla“ duomenų nutekėjimas: klientų informacija ir tūkstančiai gautų skundų

Publikuota: 2023-05-31 11:31
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Tesla“ nesugebėjo tinkamai apsaugoti klientų, darbuotojų bei verslo partnerių duomenų ir gavo tūkstančius klientų skundų dėl automobilių gamintojo pagalbos vairuotojui sistemos, pranešė Vokietijos naujienų portalas „Handelsblatt“. Žiniasklaidos priemonė rėmėsi 100 gigabaitų konfidencialių duomenų, kuriuos nutekino informatorius, praneša „The Guardian“.

Milžiniškas „Tesla“ duomenų nutekėjimas: klientų informacija ir tūkstančiai gautų skundų
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Handelsblatt“ pranešime teigiama, kad „Tesla Files“ pavadintame duomenų rinkinyje galima rasti „gausybę“ klientų duomenų.

Pasak „Handelsblatt“, failai apima lenteles, kuriose yra daugiau nei 100 tūkst. buvusių ir esamų darbuotojų vardų ir pavardžių, įskaitant „Tesla“ generalinio direktoriaus Elono Musko socialinio draudimo numerį, taip pat privačius elektroninio pašto adresus, telefono numerius, darbuotojų atlyginimus, klientų banko duomenis ir slaptus gamybos duomenis.

Brandenburgo, kuriame yra „Tesla“ Europos megafabrikas, duomenų apsaugos tarnyba duomenų nutekėjimą apibūdino kaip „didžiulį“.

„Tokio masto [duomenų nutekėjimo] nepamenu“, – sakė Brandenburgo duomenų apsaugos pareigūnė Dagmar Hartge.

Jei toks pažeidimas būtų įrodytas, „Tesla“ galėtų būti nubausta 3,26 mlrd. eurų – ši suma lygi 4 proc. metinės apyvartos.

Cituodamas nutekintus dokumentus naujienų portalas taip pat pranešė apie didelį skaičių klientų skundų dėl „Tesla“ automatinės pagalbos vairuotojui programų: apie 4000 skundų dėl staigaus pagreitėjimo ar stabdymo.

Vokietijos profesinė sąjunga „IG Metall“ teigė, kad ši informacija yra „nerimą kelianti“, ir paragino „Tesla“ informuoti darbuotojus apie visus duomenų apsaugos pažeidimus.

Dienraštis „Handelsblatt“ citavo „Tesla“ teisininką, kuris teigė, kad „nepatenkintas buvęs darbuotojas“ piktnaudžiavo savo, kaip serviso techniko, prieiga, ir pridūrė, kad bendrovė imsis teisinių veiksmų prieš asmenį, kurį įtaria informacijos nutekinimu.

Nyderlandų duomenų apsaugos priežiūros institucija penktadienį pranešė žinanti apie galimus „Tesla“ duomenų apsaugos pažeidimus.

„Žinome apie „Handelsblatt“ istoriją ir ją nagrinėjame“, – AP sakė Nyderlandų, kur yra „Tesla“ būstinė Europoje, duomenų priežiūros tarnybos atstovas.

Agentūra atsisakė bet kokių komentarų apie tai, ar ji gali pradėti arba jau pradėjo tyrimą.

Dienraštis „Handelsblatt“ teigė, kad „Tesla“ pranešė Nyderlandų valdžios institucijoms apie pažeidimą, tačiau AP atstovas spaudai sakė, kad nežino, ar bendrovė pateikė agentūrai kokių nors pareiškimų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!