Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/87231/jungtines-karalystes-parlamente-kriptovaliutu-reguliavima-norima-prilyginti-losimams/spausdinti/

Jungtinės Karalystės parlamente kriptovaliutų reguliavimą norima prilyginti lošimams

Publikuota: 2023-05-18 12:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jungtinės Karalystės valdžios institucijos turėtų reguliuoti prekybą kriptovaliutomis kaip azartinius lošimus, o ne kaip finansinę paslaugą, pareiškė parlamento Iždo komitetas, atlikęs naują šio sektoriaus tyrimą, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

Jungtinės Karalystės parlamente kriptovaliutų reguliavimą norima prilyginti lošimams
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip ir azartiniai lošimai, prekyba kriptovaliutomis ir investavimas į jas gali sukelti priklausomybę, padarė išvadą parlamento nariai. Nors pagrindinė blokų grandinės (angl. blockchain) technologija galėtų būti naudinga platesniam finansinių paslaugų sektoriui, lažybų dėl realiu turtu neparemtų turto klasių, pavyzdžiui, bitkoinų, kainos kitimas gali paskatinti vartotojus prarasti reikšmingas pinigų sumas.

„Veiksmingas reguliavimas neabejotinai reikalingas siekiant apsaugoti vartotojus nuo žalos ir remti produktyvias naujoves Jungtinės Karalystės finansinių paslaugų sektoriuje. Tačiau, neturėdama jokios tikrosios vertės, pasižymėdama didžiuliu kainų svyravimu ir nenešdama jokio pastebimo socialinio gėrio, vartotojų prekyba tokiomis kriptovaliutomis kaip bitkoinas labiau primena azartinius lošimus nei finansines paslaugas, todėl turėtų būti reguliuojama kaip tokia“, – sakė konservatorių parlamento narė ir Iždo komiteto pirmininkė Harriett Baldwin.

Šios rekomendacijos gali turėti įtakos vyriausybės planams reguliuoti kriptovaliutas.

Anksčiau prognozuota, kad prekyba kriptovaliutomis galiausiai bus priskirta Finansų elgesio tarnybai (FCA) – šiuo metu ji atsakinga už tai, kad įmonės laikytųsi pinigų plovimo taisyklių, o netrukus jai bus pavesta stebėti reklamas, rašo „The Guardian“.

Tačiau Iždo komitetas teigė, kad prekybos kriptovaliutomis ar investavimo į jas traktavimas kaip finansinės paslaugos – ir jų reguliavimas per FCA – kelia riziką, kad tokiu atveju vartotojai gali pamanyti, kad ši pramonės šaka yra „saugesnė nei yra“ arba kad jie yra apsaugoti nuo finansinių nuostolių, nors taip nėra.

Ataskaitoje teigiama, kad kriptovaliutų reguliavimas kaip azartinių lošimų, atitiktų vyriausybės principą „ta pati rizika – toks pats reguliavimas“.

Ataskaitoje taip pat buvo suduotas smūgis nesenam britų vyriausybės bandymui išleisti NFT, vadinamąjį „nepakeičiamąjį žetoną“ (angl. non-fungible token), rašo „The Guardian“.

NFT yra unikalus skaitmeninis turtas, saugomas blokų grandinėje, t. y. toje pačioje decentralizuotoje sandorių registravimo terpėje, kuri naudojama perkant ir parduodant tokias kriptovaliutas kaip bitkoinas.

Tačiau projektas, kurį leiboristų partija kritikavo kaip „kriptografijos triuką“, buvo nutrauktas kovo mėnesį, praėjus mažiau nei metams nuo jo paskelbimo, rašo „The Guardian“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!