Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/86473/tiktok-gavo-ultimatuma-is-biden-administracijos-parduokit-arba-busi-uzdrausti/spausdinti/

„TikTok“ gavo ultimatumą iš Biden administracijos: parduokit arba būsi uždrausti

Publikuota: 2023-03-19 07:01
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Mindaugas Klumbis
Aut. teisės: ©MiTech.lt
Inf. šaltinis: MiTech.lt

Baltieji rūmai pareikalavo, kad „TikTok“ savininkai kinai atsikratytų bendrovės, antraip uždraus šią populiarią programėlę JAV. Pastaruosius kelerius metus Baiden administracijos santykiai su „TikTok“ savininke „ByteDance“ buvo prieštaringi, nes ji uždraudė programėlę naudoti vyriausybei priklausančiuose įrenginiuose dėl susirūpinimo nacionaliniu saugumu.

„TikTok“ gavo ultimatumą iš Biden administracijos: parduokit arba būsi uždrausti

Trečiadienį anoniminiai informatoriai laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė, kad Užsienio investicijų JAV komitetas, arba Cfius, neseniai pateikė šį reikalavimą po kritikos, kad administracija nepakankamai rimtai vertina grėsmę nacionaliniam saugumui. Išpardavimas reikštų, kad Pekine įsikūrusi „ByteDance“ iš esmės turėtų parduoti „TikTok“ kam nors už Kinijos ribų.

„TikTok“ duomenimis, pasauliniams investuotojams priklauso 60 proc. bendrovės akcijų. Jos steigėjams Zhang Yiming, „ByteDance“ vykdomajam direktoriui Liang Rubo ir kitiems priklauso 20 procentų, įskaitant didžiąją dalį balsavimo teisę suteikiančių akcijų. Darbuotojai turi dar 20 proc. per akcijų pasirinkimo sandorius.

„Jei siekiama apsaugoti nacionalinį saugumą, akcijų pardavimas problemos neišsprendžia: pakeitus savininką nebūtų nustatyta jokių naujų apribojimų duomenų srautams ar prieigai“, – sakė „TikTok“ atstovė spaudai Brooke Oberwetter.

Vietoj to „TikTok“ siūlo alternatyvą, įsipareigodama skirti 1,5 mlrd. dolerių, kad būtų įdiegta sistema, skirta JAV klientų asmeninei informacijai ir platformos turiniui apsaugoti nuo Kinijos valdžios įtakos ir duomenų rinkimo.

„Geriausias būdas spręsti susirūpinimą dėl nacionalinio saugumo yra skaidri, JAV pagrįsta JAV naudotojų duomenų ir sistemų apsauga, užtikrinant griežtą trečiųjų šalių stebėseną, tikrinimą ir patikrą, kurią jau įgyvendiname“, – sakė B. Oberwetter.

Iš tiesų, „Reuters“ pažymi, kad „TikTok“ praėjusių metų birželį baigė perkelti JAV naudotojų duomenis į JAV esančius „Oracle“ serverius. „ByteDance“ tikėjosi, kad perkėlimas patenkins Vašingtono susirūpinimą dėl saugumo, tačiau panašu, kad taip neatsitiko. Kitą savaitę „TikTok“ generalinį direktorių Shou Zi Chew planuojama apklausti Kongrese.

Baiden administracija ir Iždo departamentas, kuris vadovauja Cfius, atsisakė komentuoti tariamą reikalavimą parduoti turtą. Tačiau JAV pareigūnų pozicija jau daugiau nei dvejus metus yra nedviprasmiška.

Aukšto rango JAV pareigūnai, įskaitant generalinio prokuroro pavaduotoją Lisą Monaco, ir toliau kelia nerimą dėl Kinijos nacionalinio saugumo teisės aktų. Įstatymu reikalaujama, kad Kinijai priklausančios bendrovės, gavusios prašymą, perduotų klientų duomenis, todėl Vašingtonas nerimauja dėl galimo Pekino sekimo. Pareigūnai teigia, kad net jei „TikTok“ įgyvendins pažadėtą 1,5 mlrd. dolerių vertės saugumo planą, Kinijai priklausančiai bendrovei vis tiek kils duomenų saugumo pažeidimų ir Kinijos vyriausybės manipuliacijų pavojus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!