Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85990/sausi-gauta-net-tris-kartus-daugiau-pranesimu-i-interneto-karstaja-linija/spausdinti/

Sausį gauta net tris kartus daugiau pranešimų į interneto karštąją liniją

Publikuota: 2023-02-03 07:04
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) interneto karštoji linija sausį sulaukė daugiau nei 300 pranešimų. Palyginti su pernai sausiu, pranešimų skaičius išaugo apie tris kartus, rodo RRT duomenys.

„Iš visų į mūsų karštąją liniją „Švarus internetas“ gautų pranešimų pasitvirtino net 101 pranešimas apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus. Reikia pažymėti, kad visi vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos platinimo atvejai buvo užfiksuoti kitų šalių serveriuose, t. y. ne Lietuvoje. Dėl to visus pasitvirtinusius pranešimus perdavėme nagrinėti savo partneriams, tarptautinio INHOPE tinklo nariams, kitose šalyse“, – sako Kristina Mikoliūnienė, RRT tarybos narė.

Pasak K. Mikoliūnienės, tokius šių metų pradžios skaičius gali lemti išaugęs žmonių sąmoningumas ir reagavimas į daug dėmesio visuomenėje sulaukusius pastarųjų savaičių įvykius.

„Seksualinio vaikų išnaudojimo medžiaga yra be galo jautri tema ir ją sprendžiant reikia visos visuomenės susitelkimo. Šiuo atveju galime pasidžiaugti, kad Lietuvos internetinėje erdvėje tokio neigiamo ir viešai prieinamo turinio mažėja, nors pasaulinės tendencijos yra priešingos, ką įrodo ir sausį mūsų gauti pranešimai. Taip pat įžvelgiame tendenciją, jog tokio turinio vartotojai buriasi į uždaras interneto grupes ir tokiu būdu siekia išvengti dėmesio“, – teigia K. Mikoliūnienė.

RRT primena, kad pernai pranešimų apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus, rastus Lietuvos informacijos prieglobos paslaugų teikėjų tarnybinėse stotyse, sumažėjo. Per 2022 m. interneto karštąja linija gauti 1523 pranešimai apie internete rastą galimai draudžiamą skleisti arba neigiamą poveikį nepilnamečiams darančią informaciją. Per metus pasitvirtino 272 pranešimai apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus, iš kurių tik 7 buvo užfiksuoti Lietuvos informacijos prieglobos paslaugų teikėjų tarnybinėse stotyse.

Vasario 7 dieną jau 20 kartą bus minima „Saugesnio interneto diena“. Jos pagrindinį renginį Lietuvoje jau ne vienerius metus organizuoja RRT kartu su projekto ,,Saugesnis internetas“ partneriais: Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru, asociacija ,,Langas į ateitį“ ir VšĮ „Vaikų linija“. Ši diena įvairiais renginiais pažymima visame pasaulyje, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinant saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!