Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85983/lustu-blokada-japonija-ir-nyderlandai-prisijungs-prie-jav-uzdraus-technologiju-eksporta-i-kinija/spausdinti/

Lustų blokada: Japonija ir Nyderlandai prisijungs prie JAV, uždraus technologijų eksportą į Kiniją

Publikuota: 2023-02-02 09:15
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Nyderlandai ir Japonija, gaminantys pažangiausią pasaulyje puslaidininkių lustų įrangą, susitarė kartu su JAV nustatyti naujus jų gamybos įrankių eksporto į Kiniją apribojimus. Šią informaciją užsienio naujienų portalams atskleidė su susitarimu susipažinę asmenys.

Lustų blokada: Japonija ir Nyderlandai prisijungs prie JAV, uždraus technologijų eksportą į Kiniją
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Po susitikimų su JAV nacionalinio saugumo pareigūnais Vašingtone sudarytas susitarimas padės išplėsti spalio mėnesį vienašališkai J. Bideno administracijos paskelbtus griežtus apribojimus, taikomus puslaidininkių technologijoms, kuriomis galima dalytis su Kinija, rašo „New York Times“.

„Šiuo metu negalime kalbėti apie susitarimą, – sakė prekybos departamento sekretoriaus pavaduotojas Donas Gravesas Vašingtone vykusio renginio metu, – Tačiau tikrai galite pasikalbėti su mūsų draugais Japonijoje ir Nyderlanduose.“

Penktadienį agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad susitarimas baigtas rengti, o vėliau du su šiuo klausimu susipažinę asmenys patvirtino šią naujieną agentūrai „Reuters“.

Šalys apie susitarimą viešai nepaskelbė dėl jo slaptumo, todėl detalės lieka neaiškios. Tačiau tikėtina, kad šis susitarimas padės šalių technologijų pramonei tapti lygiaverte, užkirsdamas kelią Japonijos ir Nyderlandų bendrovėms veržtis į Kiniją ir pretenduoti į rinkos dalį, kurios atsisakė JAV įmonės.

Spalio mėn. Jungtinės Valstijos nustatė griežtą puslaidininkių lustų ir jiems gaminti naudojamų mašinų pardavimo Kinijai kontrolę, argumentuodamos, kad Pekinas gali panaudoti šias technologijas kariniams tikslams, pavyzdžiui, nulaužti amerikiečių kodus arba nukreipti hipergarsines raketas. Tačiau gerokai prieš nustatant šiuos apribojimus Jungtinės Valstijos spaudė Nyderlandus ir Japoniją dar labiau apriboti pažangiųjų technologijų eksportą į Kiniją.

Kad apribojimai būtų veiksmingi, Vašingtonui reikėjo įtraukti Nyderlandus ir Japoniją, kuriose įsikūrę didžiausi lustų gamintojai ASML ir „Tokyo Electron“.

Prekybos departamentas elektroniniame laiške teigė, kad ir toliau derins eksporto kontrolės klausimus su užsienio sąjungininkais, vadindamas tai „prioritetu.“

Nyderlandų ir Japonijos pareigūnai penktadienį Vašingtone aptarė įvairius klausimus derybose, kurioms vadovavo Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Penktadienį paklaustas, ar buvo aptartas susitarimas dėl lustų, JAV prezidentas Joe Bidenas atsakė: „Taip, mes kalbėjome apie daugelį dalykų, tačiau daugelis jų yra privatūs“.

Kinijos puslaidininkių lustų pramonė tapo pagrindiniu JAV eksporto apribojimų taikiniu. Pekinas skyrė lėšų vidaus pramonei plėtoti, tačiau šalies lustų gamyba vis dar labai priklauso nuo užsienyje sukurtos jų gamybos įrangos, rašo „The Guardian“.

Derybose, kurios greičiausiai bus tęsiamos, reikėjo įveikti ir komercinius, ir logistinius sunkumus. Kaip ir amerikiečiai, olandai ir japonai nerimavo, kad jiems pasitraukus iš Kinijos rinkos jų vietą užims užsienio konkurentai, „New York Times“ sakė Vašingtono strateginių ir tarptautinių tyrimų centro vyresnioji mokslinė bendradarbė Emily Benson.

„Ilgainiui tai „gali turėti įtakos jų gebėjimui išlaikyti technologinį pranašumą prieš konkurentus“, – teigė ji.

Nyderlandų vyriausybė jau uždraudė parduoti Kinijai pažangiausią puslaidininkių lustų įrangą, vadinamą ekstremalios ultravioletinės litografijos sistemomis. Tačiau Jungtinės Valstijos paskatino olandus apriboti ir šiek tiek mažiau pažangią sistemą, vadinamą giliąja ultravioletine litografija. Penktadienį pasiektame susitarime numatyti bent jau tam tikri apribojimai šiai įrangai, teigia vienas su jo sąlygomis susipažinęs asmuo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!