Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85920/amerikieciai-tuoj-liks-be-itin-populiarios-programeles/spausdinti/

Amerikiečiai tuoj liks be itin populiarios programėlės

Publikuota: 2023-01-29 13:39
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Kinijos kompanijos „ByteDance“ valdomas socialinis tinklas „TikTok“ nuolat atsiduria po įvairių institucijų padidinamuoju stiklu. Daugelis nuogąstauja dėl galimo šnipinėjimo bei neužtikrintos vartotojų duomenų apsaugos, o JAV artėjama ir prie visiško šios aplikacijos užblokavimo.

Amerikiečiai tuoj liks be itin populiarios programėlės

JAV Kongrese vis didėja šurmulys, kurio pagrindinė priežastis – „TikTok“, o dėl to spaudimo susilaukia ir prezidento Joe Bideno administracija. Pastaroji yra vėlyvoje programėlės saugumo rizikos vertinimo stadijoje, tačiau reikalai nestovi vietoje. Misūrio respublikonų senatorius Joshas Hawley trečiadienį pristatė teisės aktus, kurie uždraustų Kinijos bendrovei priklausančią „TikTok“ naudoti visoje JAV teritorijoje.

„TikTok“ atveria duris Kinijos komunistų partijai, kad pastaroji galėtų pasiekti amerikiečių asmeninę informaciją, o tam tereikia keletos klavišų paspaudimų“, – sakoma J. Hawley pareiškime.

Kongrese rodomas vis didesnis susirūpinimas, jog „TikTok“ ir ją valdanti „ByteDance“ bendrovė gali dalytis informacija apie JAV vartotojus su Kinijos valdžios institucijomis. Net neabejojama, kad šios programėlės blokavimas yra susijęs ir su JAV bandymu mažinti Kinijos ekonominę ir strateginę galią, kuri pastaruoju metu yra gerokai išaugusi.

Komentuodama šią situaciją, „TikTok“ atstovas Brooke‘as Oberwetteris pažymėjo, kad vienos programėlės uždraudimas yra tik dalinis didžiulės problemos, tokios kaip duomenų apsauga, privatumas ir galima žalinga veikla internete, dalis.

„Tikimės, kad įstatymų leidėjai sutelks savo jėgas į pastangas, kad šios problemos būtų sprendžiamos visapusiškai, o ne apsimetinėjama, kad vienos paslaugos uždraudimas išspręstų bet kokias įstatymų leidėjams susirūpinimą keliančias problemas arba padarytų amerikiečius saugesnius“, – teigiama „TikTok“ atstovo pranešime.

Šiuo metu JAV jau yra priėmusi vieną įstatymą, kuris draudžia vyriausybėje dirbantiems asmenims parsisiųsti ir naudotis „TikTok“ programėle. Pagrindinė to priežastis – galimas pavojus JAV nacionaliniam saugumui. Net keliolika valdytojų apribojo valstybės tarnautojų galimybę teikti vaizdo įrašų prieglobos paslaugą valstybei priklausančiuose įrenginiuose.

Kaip bebūtų, „TikTok“ blokavimas visoje JAV teritorijoje gali būti gerokai sudėtingesnis nei įsivaizduojama JAV Kongrese. Vertėtų prisiminti, kad tai nėra pirmas toks bandymas. Dar 2020 metais analogišką sprendimą bandė priimti ir tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo komanda, tačiau tuomet visos pastangos atsimušė į federalinio teismo teisėjų draudimą. Tuomet buvo teigiama, kad toks blokavimas viršija vykdomosios valdžios įgaliojimus ir galimai pažeidžia Pirmąją pataisą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!