Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85879/tiktok-susilauke-perspejimo-ir-is-europos/spausdinti/

„TikTok“ susilaukė perspėjimo ir iš Europos

Publikuota: 2023-01-25 17:31
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Arnas Balčiūnas
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Kinijos kompanijos „ByteDance“ valdomas socialinis tinklas „TikTok“ nuolat atsiduria po įvairių institucijų padidinamuoju stiklu. Daugelis nuogąstauja dėl galimo šnipinėjimo bei neužtikrintos vartotojų duomenų apsaugos, o dabar perspėjimą šią platformą valdančiai bendrovei siunčia ir Europos Sąjunga.

„TikTok“ susilaukė perspėjimą ir iš Europos

Europos Sąjunga siunčia perspėjimą „TikTok“ valdančiai bendrovei, jog pastaroji privalo laikyti naujai priimto Skaitmeninių paslaugų įstatymo (DSA). DSA skirta pagerinti turinio moderavimą socialinės žiniasklaidos platformose, įskaitant skaidrumą turinio šalinimo ir reklamų pateikimo klausimais, kur ES įžvelgia daugiausiai pažeidimų.

Naujasis įstatymas įsigalios šių metų rugsėjo 1 dieną, tačiau Europos Komisijos narys Thierry Bretonas teigia, kad „TikTok“ turėtų pradėti laikytis naujųjų taisyklių kuo anksčiau. Naujajame reguliavime nurodoma, kad nesivadovaujant įstatyme numatytoms taisyklėms, bendrovėms gali būti skirta bauda, kuris sudarytų iki 6 proc. metinių pajamų, o pati griežčiausia nuoboda – draudimas veikti Europos Sąjungos ribose.

„TikTok“ atstovai jau išplatino pranešimą, kuriame pabrėžė, jog ketina laikytis visų naujų įstatymų. Bendrovės atstovė Caroline Greer atkreipė dėmesį ir į tai, jog bus laikomasi ne tik naujojo DSA, bet ir kitų Europos Sąjungoje esančių reguliavimų, įskaitant GDPR bei kitų taikomų taisyklių. C. Greer taip pat pažymėjo, kad vartotojų saugumas yra didžiausias „TikTok“ prioritetas.

Kinijos kompanijos „ByteDance“ valdomas socialinis tinklas nuolat atsiduria po padidinamuoju stiklu. JAV jau net priimtas įstatymas, kuris draudžia vyriausybėje dirbantiems asmenims parsisiųsti ir naudotis „TikTok“ programėle. Pagrindinė to priežastis – galimas pavojus JAV nacionaliniam saugumui. Net keliolika valdytojų apribojo valstybės tarnautojų galimybę teikti vaizdo įrašų prieglobos paslaugą valstybei priklausančiuose įrenginiuose.

Priminsime, jog „TikTok“ neseniai supurtė ir dar vienas skandalas. Šią platformą valdanti bendrovė neseniai išplatino pranešimą, kuriame pranešė, jog atleido keturis savo darbuotojus, kurie šiurkščiai pažeidė bendrovės vidaus taisykles. „ByteDance“ pripažino, jog minimi darbuotojai slapta pasinaudojo prieiga prie dviejų JAV žurnalistų duomenų.

Pranešama, kad nuo tokios „TikTok“ darbuotojų saviveiklos nukentėjo žurnalistas ir „BuzzFeed News“, o antrasis asmuo dirbo su „Financial Times“. Iš keturių atleistų žmonių du buvo Jungtinėse Valstijose ir du Kinijoje. „ByteDance“ atstovas atskleidė, kad tai buvo tyčinės buvusių darbuotojų pastangos šnipinėti žurnalistus. Tokie veiksmai šiurkščiai pažeidė bendrovės vidaus politiką, todėl buvo imtasi būtinų veiksmų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!