Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85815/jav-valstijoje-svarstoma-uzdrausti-elektromobiliu-prekyba/spausdinti/

JAV valstijoje svarstoma uždrausti elektromobilių prekybą

Publikuota: 2023-01-18 21:07
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Automobilių rinka kinta, o didžiausią įtaką tam turi elektrinės transporto priemonės. Daugelyje regionų fiksuojami vis didesni elektromobilių pardavimai – gamintojai pastebi mažėjantį susidomėjimą vidaus degimo varikliais. Tačiau tokia situacija yra tikrai ne visur, o viena JAV valstija svarsto labai netikėtą įstatymą.

JAV valstijoje svarstoma uždrausti elektromobilių prekybą

Viena mažiausių JAV valstijų Vajomingas svarsto galimybę iki 2035 metų nutraukti elektrinių automobilių pardavimą. Taip, kuomet daugelis gamintojų skelbia apie planus nutraukti vidaus degimo varikliais aprūpintų transporto priemonių gamybą, šioje valstijoje svarstomas atvirkštinis variantas. Pagrindinė to priežastis – bandymas užtikrinti naftos ir dujų pramonės stabilumą.

Tokį įstatymo projektą pateikė keturių senatorių grupė, kurios teigimu, naftos ir dujų gavyba yra vienas iš didžiausių ir labiausiai vertinamų valstijos pramonės šakų, sukuriantis daugybę darbo vietų ir svariai prisidedantis prie valstijos finansinio stabilumo. Negana to, JAV senatoriai išreiškė susirūpinimą dėl elektromobilių įkrovimo infrastruktūros trūkumų, kurie neleidžia plačiai naudotis elektrinėmis transporto priemonėmis.

Pateiktame Įstatymo projekte negailima liaupsių dujomis varomoms transporto priemonėms, leidžiančioms klestėti valstybės pramonei ir verslui, ir kritikuojamas baterijų naudojimas elektromobiliuose dėl juose esančių svarbių mineralų. Įstatymo projekte teigiama, kad baterijose esančios mineralinės medžiagos yra „sunkiai perdirbamos ar vienkartinės“, ir teigiama, kad valstijoje esantys savivaldybių sąvartynai turės parengti saugius ir atsakingus naudingųjų iškasenų šalinimo sprendimus.

„Laipsniškas naujų elektrinių transporto priemonių pardavimo valstijoje nutraukimas iki 2035 metų užtikrins Vajomingo naftos ir dujų pramonės stabilumą ir padės išsaugoti svarbiausius šalies mineralus gyvybiškai svarbiems tikslams“, – teigiama įstatymo projekte.

Žinoma, liaupsių nepagailėta ir valstijos naftos ir dujų pramonei. Pateiktame projekte teigiama, jog „elektrinių transporto priemonių platinimas vidaus degimo varikliais aprūpintų transporto priemonių sąskaita turės žalingą poveikį Vajomingo bendruomenėms ir pakenks Vajomingo ekonomikai bei šalies gebėjimui veiksmingai vykdyti prekybą“.

Verta pastebėti, jog nors Vajomingas ir yra viena mažiausių JAV valstijų, tačiau 2021 metais šis regionas užėmė aštuntą vietą visoje JAV pagal išgautos grynosios naftos kiekį, o šis skaičius siekė net 85,43 mln. barelių naftos. Toks valstijos senatorių nerimas suprantamas, tačiau ar toks įstatymų projektas išties galėtų būti priimtas – sunkiai tikėtina.

JAV prezidentas Joe Bidenas ne kartą yra išreiškęs paramą elektrinėms transporto priemonėms, o taip pat nemažai dėmesio skiria ne tik tokio tipo automobilių plėtrai, bet ir nacionalinės įkrovimo infrastruktūros kūrimui. Remiantis „Allied Market Research“ tyrimo duomenimis, iki 2030 metų elektromobilių rinka turėtų išaugti penkis kartus. Įdomu ir tai, jog Vajomingas yra pirmoji JAV valstija, kur buvo įteisinta moterų galimybė balsuoti. Bet ar ji taps pirmoji valstija, kuri uždraudė elektromobilius?

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!