Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85488/sukrecia-apie-mus-kaupiamos-informacijos-kiekis-menininke-ant-sienu-iskabino-savo-google-paiesku-istorija/spausdinti/

Sukrečia apie mus kaupiamos informacijos kiekis: menininkė ant sienų iškabino savo „Google“ paieškų istoriją

Publikuota: 2022-12-23 13:31
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Tadas Povilauskas
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Prancūzijos skaitmeninio meno atstovė Paryžiuje atidarė parodą, kurioje ant sienų iškabino pastarųjų 6 metų savo „Google“ paieškų istoriją. Kūrėja neslepia: patys paieškos rezultatai nėra įdomūs, tačiau kiekvieną mūsų turėtų sukrėsti apie mus kaupiamos informacijos kiekis, kurį suprasti geriausiai padeda menas.

Idėja, gimusi dar 2006-aisiais. Prancūzų menininkė Albertine Meunier tada sužinojo, kad „Google“ kaupia kiekvienos mūsų kada nors atliktos paieškos istoriją. Pasak jos, menas – geriausias mūsų pagalbininkas, bandant suvokti, kokį kiekį duomenų apie visus mus kaupia didžiosios bendrovės.

Albertine Meunier / LRT stop kadras
Albertine Meunier / LRT stop kadras

„Mano idėja – surinkti visą šią informaciją, sudėti ją į tekstinį failą ir reguliariai išleisti knygų pavidalu, nes knyga yra daiktas, kurį gali laikyti rankose. Ji apčiuopiama, tad negali sakyti, kad šios paieškos neegzistuoja“, – teigia prancūzų skaitmeninio meno atstovė A. Meunier.

Dalis menininkės „Google“ paieškos istorijos nugulė ir ant galerijos sienų. Ištisi kvadratiniai metrai čia padengti nedideliu šriftu atpasakoto jos internetinio gyvenimo.

„Tai tas pats gyvenimas – tik mažesnis. Jis parodo, kad turi tam tikrų dalykų, kuriais labai domiesi ir net nežiūri šalin, kad nesi toks atviras“, – sako ji.

Kūrėja neslepia: pačios paieškos dažniausiai visiškai neįdomios, kol nepradedi suprasti, kad jų visuma – tarsi kibernetinis tavo paties atspindys.

„Tiesą pasakius, labiau sukrečia ne tai, kad pamatai, kiek privačių dalykų yra kaupiama. Sukrečia tai, kad staiga pamatai savo veidrodinį atspindį, sekantį tave žingsnis po žingsnio“, – teigia A. Meunier.

Iš pradžių menininkė pati rinko savo duomenis, nuobodžiai juos kopijuodama į atskirą dokumentą. Vėliau išaiškėjo, kad darbas – bergždžias: „Google“ sukūrė galimybę atsisiųsti visą savo paieškų istoriją.

„Google“ atidarė svetainę pavadinimu „Paieškos istorija“ (https://myactivity.google.com/ – LRT.lt). Vedama smalsumo, nuėjau apsilankyti ir pamatyti, kur kaupiamos visos mūsų paieškos“, – pasakoja menininkė.

Nuo kelių valandų iki kelių dienų – tiek gali užtrukti visos „Google“ turimos informacijos apie jus parsisiuntimas. Pasak menininkės, šių duomenų viešinimas – vienintelis būdas panaikinti jų vertę korporacijoms.

Daugiau – reportaže:

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!