Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/85203/internete-pardavinejami-500-mln-whatsapp-naudotoju-duomenys-tarp-ju-pateko-ir-lietuva/spausdinti/

Internete pardavinėjami 500 mln. „WhatsApp“ naudotojų duomenys: tarp jų pateko ir Lietuva

Publikuota: 2022-11-30 09:30
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Programišių bendruomenės naudojamame forume skelbiama, kad pavogta 500 mln. vartotojų duomenų bazė iš „WhatsApp“. „CyberNews“ atlikta duomenų imtis leidžia manyti, kad ta tiesa.

Internete pardavinėjami 500 mln. „WhatsApp“ naudotojų duomenys: tarp jų pateko ir Lietuva
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip skelbia „CyberNews“, lapkričio 16 d. asmuo gerai žinomame įsilaužėlių bendruomenės forume paskelbė įrašą, kuriame teigė parduoda 2022 m. duomenų bazę su 487 mln. mobiliųjų telefonų numerių, kurie priklauso „WhatsApp“ pokalbių programėlės naudotojams.

Teigiama, kad duomenų rinkinyje yra „WhatsApp“ naudotojų duomenys iš 84 šalių. Skelbimo autorius tvirtina, kad į duomenų bazę įtraukta daugiau kaip 32 mln. naudotojų įrašų iš JAV.

Kita didžiulė dalis telefono numerių priklauso Egipto (45 mln.), Italijos (35 mln.), Saudo Arabijos (29 mln.), Prancūzijos (20 mln.) ir Turkijos (20 mln.) piliečiams.

Teigiama, kad parduodamame duomenų rinkinyje taip pat yra beveik 10 mln. Rusijos ir daugiau nei 11 mln. Skelbiama, kad tarp pagrobtų duomenų yra 220 160 vartotojų iš Lietuvos duomenys.

Skelbimo autorius „Cybernews“ sakė, kad JAV duomenų rinkinį parduoda už 7000 JAV dolerių, Jungtinės Karalystės – už 2500 dolerių, o Vokietijos – už 2000 dolerių.

Paprašius „WhatsApp“ duomenų bazės pardavėjas su „Cybernews“ tyrėjais pasidalijo duomenų pavyzdžiu. Pasidalytoje imtyje buvo 1097 JK ir 817 JAV naudotojų numeriai. „Cybernews“ ištyrė visus į imtį įtrauktus numerius ir sugebėjo patvirtinti, kad visi jie iš tiesų yra „WhatsApp“ naudotojai.

Tokią informaciją programišiai dažniausiai naudoja atakoms, todėl „WhatsApp“ naudotojams rekomenduojama išlikti atsargiems ir kritiškai vertinti skambučius iš nežinomų numerių.

„WhatsApp“ turi daugiau nei du milijardus aktyvių mėnesio naudotojų visame pasaulyje.

„Cybernews“ susisiekė su „WhatsApp“ patronuojančiąja bendrove „Meta“, tačiau atsakymo iš karto negavo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!