Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/84761/the-tinder-swindler-metodais-veikusi-nusikalstama-grupuote-isviliojo-milijonus-euru-i-meiles-pinkles-ikliuvo-ir-lietuves/spausdinti/

„The Tinder Swindler“ metodais veikusi nusikalstama grupuotė išviliojo milijonus eurų: į „meilės“ pinkles įkliuvo ir lietuvės

Publikuota: 2022-10-23 13:23
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Netflix“ platformoje išleisto dokumentinio filmo „The Tinder Swindler“ apie „Tinder“ aferistą scenarijai kartojasi. Per vieną didžiausių kovos su elektroniniais nusikaltimais operacijų Europos Sąjungoje Ispanijos Maljorkos salos policija suėmė 16 įtariamų virtualiai sukčiavusių nusikaltėlių, kurie Ispanijoje buvo įkūrę nusikalstamą organizaciją, vykdžiusią internetinius sukčiavimus, kitaip tariant – „meilės apgavystes“.

Kaip rašo portalas majorcadailybulletin.com, įtariamieji užmegzdavo virtualius romantiškus santykius su moterimis, kurias dėl įvairių priežasčių įtikindavo pervesti jiems pinigų.

Policijos pareiškime teigiama, kad iš viso sukčiai iš maždaug 20 žmonių visoje Europoje išviliojo milijonus eurų.

Operacija „Marine“ buvo pradėta po tyrimo Alikantėje, kur, prisidengiant ta pačia priedanga, buvo įvykdyta milijoninė apgavystė.

Nusikalstama grupuotė ilgus metus įtikinėjo vieną iš aukų, kad ji palaiko virtualius santykius su JAV kareiviu, kuriam pavyko iš jos išvilioti 835 000 eurų.

Kad gautų pinigus, netikras jūrų pėstininkas naudojo įvairiausius pretekstus ir pasiteisinimus, prašydamas pinigų, pavyzdžiui, kad turi sumokėti mokesčius, gauti sertifikatus, pirkti lėktuvo bilietus, apsaugoti savo gyvybę ar duoti kyšį.

Nukentėjusioji atidavė jam visas savo santaupas, netgi ėmė prašyti asmeninių paskolų, kad gautų daugiau pinigų jam pervesti, atliko 75 bankinius pavedimus, daugiausia į Malaiziją, Indoneziją ir Ispaniją.

Iš nevilties auka per kurjerių bendrovę nusiuntė virtualiam „mylimajam“ siuntinį su didele grynųjų pinigų suma. Policija kelis mėnesius sekė nukentėjusiosios pinigus ir padarė išvadą, kad turi reikalų su nusikalstama organizacija, sudaryta iš kibernetinių nusikaltėlių, besispecializuojančių internetinio sukčiavimo srityje visoje Europoje.

Organizacija buvo sukūrusi nusikalstamą tinklą, sudarytą iš „mulų“, kurie į savo banko sąskaitas gaudavo pinigus už kibernetinius sukčiavimus. Vėliau per aukštesnio lygio organizaciją juos išsiųsdavo bankiniais pavedimais į užsienį, konkrečiai – į Malaiziją ir Indoneziją.

Aukų yra ir Lietuvoje

Iki šiol Ispanijos policija nustatė apie 20 aukų Lietuvoje, Vokietijoje, Italijoje, Rumunijoje, Liuksemburge, Suomijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Kroatijoje, taip pat Ispanijoje.

Operacija prasidėjo, kai Alikantės provincijos teisminės policijos brigados UDEF sekė pirmosios aukos, kuri Alikantėje pranešė, kad buvo apgauta per „meilės apgaulę“, išviliotų pinigų pėdsakais.

Tyrėjai sekė pinigų pėdsakais iki Malagos, kur gegužės pradžioje suėmė vieną iš organizacijos vadeivų.

Spalio pradžioje tyrėjai baigė visiškai išardyti tinklą ir suėmė Maljorkoje įsikūrusios nusikalstamos organizacijos vadeivą ir atlikdami kelias kratas įvairiuose Ispanijai priklausančių Balearų salų esančiuose būstuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!