Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/84517/penktadienio-vakara-zeme-pasieks-geomagnetine-audra/spausdinti/

Penktadienio vakarą Žemę pasieks geomagnetinė audra

Publikuota: 2022-09-30 22:01
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Penktadienio vakarą Žemę pasieks Saulės žybsnis, o pati geomagnetinė audra tęsis ir šeštadienį, praneša Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).

Saulės žybsnis jau dabar 2,5 milijono kilometrų per valandą greičiu lekia link Žemės. Mokslininkai teigia, kad, tikėtina, jog didžiausias jo poveikis aplenks mūsų planetą.

Saulės žybsniai Saulėje kyla dažnai, o nukreipti į Žemę gali sukelti geomagnetines saulės audras. Šis konkretus žybsnis priskiriamas pačiai silpniausiai – G1 lygio audrų kategorijai, rašo „Times“.

Kosminių orų prognozių centro Boulderyje, Kolorado valstijoje, direktorius Tomas Bergeris „Associated Press“ sakė, kad „ši audra mūsų negąsdina“.

Žemės atmosfera iš esmės apsaugo žemėje esančius žmones nuo Saulės žybsnių radiacijos poveikio, tačiau tokie sprogimai gali išvesti iš rikiuotės elektros tiekimo sistemas ir sutrikdyti palydovinį ryšį. T. Bergeris AP sakė, kad į Žemę skriejantis žybsnis gali šiek tiek sutrikdyti kai kurių palydovų ir radijo ryšį.

NOAA duomenimis, penktadienio naktį nuo 23 valandos (Lietuvos laiku) K indeksas numatomas K5, šeštadienio rytą pakils iki K6, o vakatop nukris iki K5.

Plika akimi pamatyti dėl geomagnetinių audrų kilusias pašvaistes Lietuvoje galima tada, kai K indeksas pasiekia 7.

Ekstremalesnės geomagnetinės audros gali sutrikdyti mūsų planetos magnetinį lauką pakankamai stipriai, kad į Žemę nukristų palydovai, anksčiau rašė „Live Science“, o mokslininkai įspėjo, kad ekstremalios geomagnetinės audros gali net paralyžiuoti internetą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!