Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/84467/tiktok-gali-buti-skirta-30-mln-euru-bauda-uz-tai-kad-nesugebejo-apsaugoti-vaiku-privatumo/spausdinti/

„TikTok“ gali būti skirta 30 mln. eurų bauda už tai, kad nesugebėjo apsaugoti vaikų privatumo

Publikuota: 2022-09-29 19:37
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Tyrimo metu nustatyta, kad 2018-2020 m. vaizdo įrašų dalijimosi programėlė galėjo pažeisti Jungtinės Karalystės duomenų apsaugos įstatymą, praneša „The Guardian“.

„TikTok“ gali būti skirta 30 mln. eurų bauda už tai, kad nesugebėjo apsaugoti vaikų privatumo

„TikTok“ gresia 27 mln. svarų sterlingų bauda už tai, kad nesugebėjo apsaugoti vaikų duomenų privatumo, pranešė JK duomenų priežiūros institucija.

Atlikto tyrimo metu nustatyta, kad vaizdo įrašų dalijimosi programėlė galėjo pažeisti duomenų apsaugos įstatymą nuo 2018 m. gegužės mėn. iki 2020 m. liepos mėn.

Informacijos komisijos biuras (angl. Information Commissioner’s Office, ICO) „TikTok“ išdavė išankstinį dokumentą, kuris leidžia skirti galimą baudą, siekiančią iki 27 mln. svarų sterlingų (30 mln. eur.).

ICO (angl. Information Commissioner’s Office, ICO) – Jungtinės Karalystės nepriklausoma institucija, įsteigta siekiant ginti teises į informaciją viešojo intereso labui.

Jei „TikTok“ būtų skirta tokio dydžio bauda, tai būtų didžiausia bauda ICO istorijoje, viršijanti rekordinę 20 mln. svarų sterlingų baudą, kuri prieš dvejus metus buvo skirta „British Airways“ po 2018 m. incidento, kai programišiai atskleidė daugiau nei 400 tūkst. klientų asmens duomenis.

Didžiausia bauda, kurią gali skirti ICO, būtų apskaičiuota remiantis 4 proc. pasaulinės metinės „TikTok“ apyvartos.

Reguliavimo institucijos „preliminaria nuomone“, „TikTok“ galėjo tvarkyti jaunesnių nei 13 metų vaikų duomenis be tėvų sutikimo ir nepateikė tinkamos informacijos savo naudotojams „glaustu, skaidriu ir lengvai suprantamu būdu“.

ICO taip pat teigė, kad „TikTok“ galėjo tvarkyti specialios kategorijos duomenis, įskaitant etninę ir rasinę kilmę, politines pažiūras, religinius įsitikinimus, seksualinę orientaciją, narystę profesinėse sąjungose ir genetinius, biometrinius ar sveikatos duomenis, neturėdama tam teisinio pagrindo.

ICO teigė, kad dar nepadarė išvados, ar buvo pažeisti duomenų apsaugos teisės aktai ir ar bus skirta finansinė bauda.

Tuo tarpu „TikTok“ teigė nesutinkanti su ICO preliminariomis išvadomis ir pateiks oficialų atsakymą, kuriame užginčys tyrimo išvadas.

„Šis pranešimas apie ketinimus, apimantis 2018 m. gegužės – 2020 m. liepos mėn. laikotarpį, yra preliminarus ir, kaip nurodė pats ICO, šiuo metu negalima daryti jokių galutinių išvadų“, – sakė bendrovės atstovas spaudai.

Liepos mėnesį Australijos ir JAV kibernetinio saugumo įmonė paskelbė ataskaitą, kurioje nustatė, kad „TikTok“ iš savo naudotojų renka „pernelyg daug“ informacijos.

Šį mėnesį Airijos duomenų priežiūros institucija „Instagram“ savininkei „Meta“ skyrė 405 mln. eurų baudą už tai, kad ji leido paaugliams susikurti paskyras, kuriose buvo viešai rodomi jų telefono numeriai ir el. pašto adresai.

Gegužės mėnesį ICO skyrė 7,5 mln. svarų sterlingų baudą (trečią didžiausią, kokią yra skyrusi) veido atpažinimo įmonei „Clearview AI“ už tai, kad ji rinko žmonių atvaizdus iš socialinės žiniasklaidos platformų ir interneto, kad galėtų juos įtraukti į pasaulinę duomenų bazę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!