Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/84424/prancuzija-tesia-kova-su-amazon-minimalus-knygu-pristatymo-mokestis-sieks-3-eurus/spausdinti/

Prancūzija tęsia kovą su „Amazon“: minimalus knygų pristatymo mokestis sieks 3 eurus

Publikuota: 2022-09-26 11:39
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Prancūzija planuoja nustatyti minimalų 3 eurų pristatymo mokestį už mažesnės nei 35 eurų vertės knygų užsakymus internetu, pranešė šalies vyriausybė. Taip siekiama suvienodinti konkurencines sąlygas tarp elektroninės prekybos įmonių, siūlančių beveik nemokamą pristatymą, bei nepriklausomų knygynų.

Prancūzija tęsia kovą su „Amazon“: minimalus knygų pristatymo mokestis sieks 3 eurus
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, 2014 m. Prancūzijoje įvestas įstatymas draudžia nemokamą knygų pristatymą, tačiau „Amazon“ ir kiti pardavėjai jį apeina nustatydami 1 cento mokestį.

2021 m. gruodį buvo priimtas teisės aktas, kuriuo buvo siekiama panaikinti šią įstatymo spragą, nustatant minimalų siuntimo mokestį, tačiau jis negalėjo įsigalioti, kol vyriausybė nenusprendė dėl šio mokesčio dydžio.

„Nustačius mokestį, knygų industrija prisitaikys prie skaitmeninės eros, atkuriant pusiausvyrą tarp didžiųjų e. prekybos platformų, siūlančių beveik nemokamą knygų pristatymą, nepriklausomai nuo užsakymo dydžio, ir knygynų, negalinčių siūlyti šių pristatymo kainų“, – teigiama Kultūros ir Finansų ministerijų pranešime.

Prancūzija apie savo planą praneš Europos Komisijai, o minimalus pristatymo mokestis įsigalios praėjus šešiems mėnesiams po to, kai ES jį patvirtins.

Kultūros ministerijos atstovai teigė, kad 3 eurų mokesčio nebus galima apeiti taikant klientų lojalumo programas arba perkant knygas kartu su kitomis prekėmis.

Užsakymams, kurių vertė didesnė nei 35 eurai, elektroniniai pardavėjai vis tiek galėtų siūlyti vieno cento pristatymo mokestį.

„3 eurų pristatymo mokestis neatbaido knygų pirkėjų. 35 eurų riba bus palanki grupiniams užsakymams, kas yra naudinga aplinkos apsaugos požiūriu", – teigiama ministerijų pranešime.

Į „The Guardian“ prašymą pateikti komentarą „Amazon“ neatsakė.

Internetinės mažmeninės prekybos milžinė yra sakiusi, kad fiksuotas pristatymo mokestis būtų bausmė atokesnėse vietovėse gyvenantiems žmonėms, kurie neturi galimybių apsilankyti knygynuose ir yra linkę naudotis knygų pristatymo paslauga.

Prancūzijos knygynų asociacija SLF penktadienį paskelbtame pranešime teigė, kad 3 eurų mokestis yra nepakankamas. Ji taip pat paragino vyriausybę sumažinti Prancūzijos pašto mokesčius už knygų siuntimą.

Daugiau kaip 20 proc. iš 2019 m. Prancūzijoje parduotų 435 mln. knygų buvo nupirkta internetu, o 3300 nepriklausomų Prancūzijos knygynų rinkos dalis pamažu mažėja dėl tokių interneto mažmenininkų kaip „Amazon“, „Fnac“ ir „Leclerc“ konkurencijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!