Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/84412/meta-paduota-i-teisma-del-slapto-vartotoju-duomenu-rinkimo-imone-apejo-apple-privatumo-politika/spausdinti/

„Meta“ paduota į teismą dėl slapto vartotojų duomenų rinkimo – įmonė apėjo „Apple“ privatumo politiką

Publikuota: 2022-09-27 21:02
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

San Francisko federaliniame teisme buvo pateiktas ieškinys, kuriame „Meta“ (kuriai priklauso „Facebook“ ir „Instagram“) kaltinama „Apple“ privatumo politikos ir federalinių bei Kalifornijos įstatymų, ribojančių neteisėtą asmens duomenų rinkimą, pažeidimu. Ieškiniui gali būti suteiktas kolektyvinio statusas, praėjusią savaitę tas pats teismas gavo panašų ieškinį dėl tų pačių kaltinimų.

„Meta“ paduota į teismą dėl slapto vartotojų duomenų rinkimo – įmonė apėjo „Apple“ privatumo politiką
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ieškiniai kilo dėl duomenų privatumo eksperto Felixo Krause atlikto tyrimo, kuris nustatė, kad „Facebook“ ir „Instagram“ mobiliosios programėlės, skirtos „Apple iOS“, pridėjo JavaScript kodą kiekviename vartotojų atidarytame puslapyje. Kodas, pasak Krause, leidžia programoms sekti „viską, ką darote bet kurioje svetainėje“, įskaitant slaptažodžių įvedimą. Programos nustatymuose nėra parinkties, leidžiančios atidaryti nuorodas per numatytąją sistemoje įdiegtą naršyklę, tai yra, neįmanoma išvengti stebėjimo.

„Meta“ atmetė visus kaltinimus. „Šie kaltinimai yra nepagrįsti ir mes aktyviai ginsime savo poziciją. Savo naršyklę programoje sukūrėme gerbdami vartotojų privatumo pasirinkimą, įskaitant tai, kaip duomenys gali būti naudojami reklamai“, – „MacRumors“ sakė „Meta“ atstovas.

Ieškovai teigia, kad naudotojų duomenų rinkimas per „Meta“ programėles apeina „Apple“ privatumo politiką, pristatytą 2021 m. – atnaujintose taisyklėse reikalaujama gauti vartotojo sutikimą prieš stebint jų veiklą internete ar neprisijungus. Pačios „Meta“ skaičiavimais, vien 2022 metais bendrovė dėl to neteks 10 milijardų dolerių pajamų iš reklamos. „Apple“ privatumo politikos apėjimas pasireiškia tuo, kad nuorodos į išorinius išteklius iš „Facebook“ ir „Instagram“ programų atsidaro integruotoje naršyklėje, o ne numatytojoje sistemoje, rašoma naujausiame ieškinyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!