Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/84410/taupydami-elektra-italai-savo-derliui-naudoja-naturalius-saldiklius-sutaupo-net-trecdali-energijos/spausdinti/

Taupydami elektrą italai savo derliui naudoja natūralius šaldiklius – sutaupo net trečdalį energijos

Publikuota: 2022-09-26 09:46
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Dovydas Venckus
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Taupydami elektros energiją, kai kurie Italijos ūkininkai pradėjo naudoti natūralius šaldiklius – dalį obuolių derliaus perkelia į olas. Nuolatinė žema temperatūra olose padeda sutaupyti apie trečdalį elektros energijos.

Trys šimtai metrų po vaismedžių sodais įrengtos natūralios šaldymo patalpos, kaip teigia ūkininkai, padės sutaupyti mokant sąskaitas už elektrą šiuo sudėtingu metu.

Olose, kuriose visus metus išsilaiko stabili temperatūra, laikomi obuoliai. Apie 15 procentų visos Trentino regione veikiančios bendrovės produkcijos.

„Poveikio aplinkai požiūriu pastebėjome daugiau privalumų ir grąžos. Daugiausia aišku energijos sunaudojimo klausimu, nes per bandymus oloje buvo sunaudota 32 procentais elektros energijos mažiau lyginant su išoriniais šaldytuvais. Labai daug sutaupyta. Išorėje šaldymui naudojame patalpas su daugiasluoksnėmis plokštėmis, čia išnaudojame natūralias uolienas“, – sako kompanijos „Melinda“ atstovas Mauro Erlicheris.

Šiuo metu olose saugoma apie 30 tūkst. tonų obuolių, bet pamačiusi, kiek galima sutaupyti, netolimoje ateityje kompanija šį skaičius turėtų padidinti.

Uolienos, prieš pradedant talpinti derlių, atšaldomos dujomis, kad išsilaikytų pastovi vieno laipsnio temperatūra. Italijoje šiuo metu kaip tik prasidėjo obuolių skynimo metas.

„Derlių pradėjome imti prieš kelias dienas ir tą darysime artimiausias 30-40 dienų, o kai nuskinsime visus vaisius, sudėsime juos olose – maždaug už 500 metrų nuo čia. Jie ten bus laikomi visą žiemą ir per metus parduoti“, – teigia ūkininkas Loris Calliaris.

Jau praėjusį mėnesį energijos suvartojimas Italijos pramonėje sumažėjo dviženkliu skaičiumi. Sumažėjusi gamyba neabejotinai atsilieps ekonomikos augimui.

Dabar 80 procentų apklaustųjų Italijoje sako, kad taupydami sąskaitoms už energiją mažiau atostogaus, vengs didesnių pirkinių ir valgyti restoranuose.

Aukštų kainų tema tapo pagrindinė prieš artėjančius Italijos parlamento rinkimus. Tačiau pasiūlymai, nesvarbu, kairei ar dešinei kandidatai atstovauja, beveik nesiskiria.

„Paprasčiausiai todėl, kad manevro laisvė yra ribota – dėl šių klausimų neišeina ginčytis, nes visos partijos palaiko energijos kainų lubas Europoje“, – sako Tarptautinių santykių instituto analitikė Nathalie Tocci.

Ginčas, kurio partijos per rinkimus sekmadienį neišvengs, – ar skolų prislėgta Italija, kuri jau išleido daugiau kaip 60 mlrd. eurų įvairioms pagalbos išmokoms, turėtų dar labiau įsiskolinti ir toliau remti gyventojus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!