Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/83839/viena-sunkiausiu-operaciju-medicinoje-pasitelkiant-virtualia-realybe-atskirti-smegenimis-suauge-siamo-dvynukai/spausdinti/

Viena sunkiausių operacijų medicinoje – pasitelkiant virtualią realybę, atskirti smegenimis suaugę siamo dvynukai

Publikuota: 2022-08-05 09:44
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Dovydas Venckus
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Viena sudėtingiausių operacijų medicinoje – smegenimis susijungusių siamo dvynių atskyrimas – tapo įmanomas virtualioje realybėje. Brazilų chirurgai, padedami britų medikų, kelis mėnesius ruošėsi operacijai su virtualios realybės akiniais. Medikams jie padėjo sėkmingai įveikti 35 valandas trukusią operaciją.

Pasitelkiant virtualią realybę atskirti smegenimis suaugę siamo dvyniai / Stop kadras
Pasitelkiant virtualią realybę atskirti smegenimis suaugę siamo dvyniai / Stop kadras

Medikai šią siamo dvynių atskyrimo operaciją apibūdiną kaip vieną sudėtingiausių per visą istoriją. Tai – unikalus atvejis. Siamo dvynių, kurie būtų suaugę galvomis, pasitaiko itin retai, o Bernardas ir Artūras, kuriems tuoj bus ketveri, dalijasi kur kas daugiau nei tik kaukole – jų smegenys ir kraujagyslės sujungtos.

Brazilų chirurgai kelis kartus nesėkmingai juos bandė atskirti, kol galiausiai britų komanda kitame žemyne, berniukus pradėjo operuoti virtualioje realybėje. Chirurgams padėjo Londono Didžiosios Ormondo gatvės ligoninės komanda.

Brazilijos chirurgai prieš operaciją ištisus mėnesius praleido su virtualios realybės akiniais, matydami berniukų kaukolės skaitmeninį žemėlapį ir bandydami atlikti dvynių atskyrimo operaciją. Bet koks netikslumas galėjo būti pražūtingas, nes berniukus jungė kelios gyvybiškai svarbios venos. Tad virtualios realybės akiniai chirurgams padėjo pasiruošti beveik 30 valandų iššūkiui.

„Pasikalbėjau su vaikų mama ir pasakiau, kad mes manome, jog galime atskirti vaikus. Kai yra bent vienas procentas galimybės, 99 – yra tikėjimas“, – dalijasi neurochirurgas Gabrielis Mufarrejus.

Rio De Žaneire dvynių atskyrimas iš viso truko 35 valandas ir įtraukė per 100 darbuotojų, kai kurie turėjo vos 15 minučių pertraukas.

Bet po itin sudėtingo darbo medikai apkabino vienas kitą, o dvyniai po beveik keturių jų gyvenimo metų galėjo matyti vienas kito akis – operacija sėkminga. Palengvėjimą jaučiantys tėvai puikiai žinojo rizikas, bet kurią akimirką vaikus galėjo prarasti.

Po operacijos dvyniams sunku kalbėti, vienam – sutrikusi dešinės rankos koordinacija, tačiau reabilitacija, truksianti pusę metų, jiems turėtų padėti. Bernardas ir Artūras į medicinos istoriją įėjo kaip vyriausi atskirti dvyniai, kurių smegenys buvo susijungusios.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!