Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/83775/grynuosius-elektromobilius-isigijusius-asmenis-pasieke-kompensacijos-ismokamas-pirmasis-631-tukst-euru/spausdinti/

Grynuosius elektromobilius įsigijusius asmenis pasiekė kompensacijos: išmokamas pirmasis 631 tūkst. eurų

Publikuota: 2022-07-31 08:54
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR susisiekimo ministerija

Kompensacijos iš Modernizavimo fondo už įsigytus grynuosius elektromobilius pasiekė pirmuosius pareiškėjus Lietuvoje. Fiziniams asmenims šią savaitę išmokėti 270 tūkst. eurų už 71 įsigytą elektromobilį. Šiuo kompensavimo etapu 124 fizinių ir juridinių pareiškėjų bankų sąskaitas artimiausiu metu dar papildys 361 tūkst. eurų. Atsižvelgiant į prašymo kategoriją ir elektromobilio registracijos datą, išmokos už vieno automobilio įsigijimą dydis siekia nuo 2,5 tūkst. iki 5 tūkst. eurų.

Grynuosius elektromobilius įsigijusius asmenis pasiekė kompensacijos: išmokamas pirmasis 631 tūkst. eurų

„Prašymų gauti kompensacijas už įsigytą grynąjį elektromobilį teikimas įsibėgėja – sparčiai artėjama prie pirmojo milijono eurų ribos. Kasdien augantis prašymų skaičius aiškiai demonstruoja, kad tokia elektromobilių įsigijimo skatinimo priemonė Lietuvos gyventojams reikalinga“, – sako susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Grynųjų elektromobilių įsigijimas kompensuojamas naudojant Modernizavimo fondo lėšas, 2022–2026 m. laikotarpiui iš šio fondo numatyta skirti 50 mln. eurų. Šiuo metu jau perkopta bendra prašoma 835 tūkst. eurų suma 188 fizinių asmenų ir 27 įmonių įsigytų elektromobilių kompensacijoms.

Palyginimui, šių metų birželio 27 d., praėjus mažiau nei mėnesiui nuo kvietimo teikti paraiškas paskelbimo, bendra gyventojų ir įmonių kompensuoti prašoma suma siekė 300 tūkst. eurų.

Kompensacijos dydis priklauso nuo to, ar pareiškėjas yra fizinis, ar juridinis asmuo. Fiziniam asmeniui kompensacija skiriama už naują (iki 6 mėn.) arba naudotą (iki 4 metų) M1 klasės grynąjį elektromobilį ir atitinkamai siekia 5 tūkst. arba 2,5 tūkst. eurų. Juridiniams asmenims 4 tūkst. eurų kompensacija skiriama tik įsigijus naują M1 ar N1 klasė grynąjį elektromobilį.

Susisiekimo viceministrės A. Vaiciukevičiūtės teigimu, Lietuvos gyventojus vis dažniau rinktis elektromobilius skatina kelios svarios priežastys – augantis visuomenės sąmoningumas klimato kaitos atžvilgiu, finansinė valstybės paskata ir elektromobilių įkrovimo prieigų infrastruktūros planuojama plėtra.

„Lietuvoje skatinant elektromobilumo plėtrą, iki 2030 m. numatyta 6 tūkst. viešųjų ir pusiau viešų įkrovimo prieigų. Pastarosios bus įrengtos ne tik prie svarbiausių magistralinių kelių kas 60 km kiekviena kryptimi, bet ir savivaldybėse – šalia tankaus apgyvendinimo vietų, prekybos, poilsio ir laisvalaikio centrų, sveikatos, mokymo įstaigų“, – detalizuoja A. Vaiciukevičiūtė.

Siekdama tolygiai ir koordinuotai plėtoti elektromobilių įkrovimo prieigų tinklą, Susisiekimo ministerija sukūrė ir pavasarį pristatė interaktyvų esamos viešosios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros bei jos plėtros iki 2030 m. žemėlapį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!