Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/83415/dirbtinio-intelekto-teises-jk-tarnyba-nusprende-kad-patentuoti-isradimu-jis-negales/spausdinti/

Dirbtinio intelekto teisės: JK tarnyba nusprendė, kad patentuoti išradimų jis negalės

Publikuota: 2022-06-30 16:29
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jungtinės Karalystės Intelektinės nuosavybės tarnyba nusprendė, kad dirbtinio intelekto sistemos kol kas negalės patentuoti savo išradimų, skelbia BBC.

Dirbtinio intelekto teisės: JK tarnyba nusprendė, kad patentuoti išradimų jis negalės
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Neseniai vykusiose tarnybos konsultacijose paaiškėjo, kad daugelis ekspertų abejoja, ar dirbtinis intelektas šiuo metu gali daryti išradimus be žmogaus pagalbos.

Praėjusiais metais Apeliacinis teismas priėmė dirbtinio intelekto sistemos "Dabus" kūrėjui Stephenui Thaleriui nepalankų sprendimą. S. Thaleris į teismą kreipėsi teigdamas, kad sistema turėtų būti pripažinta išradėju dviejose patentų paraiškose.

Teisėjai balsų dauguma pritarė Intelektinės nuosavybės tarnybai, kuri liepė jam išradėju nurodyti realų asmenį.

„Teisių gali turėti tik asmuo, mašina – ne", – savo sprendime rašė teisėja Elisabeth Laing.

Tačiau tarnyba taip pat teigė, kad „reikės išsiaiškinti, kaip intelektinės nuosavybės sistema ateityje turėtų apsaugoti dirbtinio intelekto sukurtus išradimus", ir įsipareigojo tęsti tarptautines diskusijas, kad Jungtinė Karalystė išliktų konkurencinga.

2021 m. liepą Australijos teismas byloje, kurią taip pat iškėlė S. Thaleris, nusprendė, kad dirbtinio intelekto sistemos gali būti pripažintos išradėjais patentų tikslais.

Keliomis dienomis anksčiau Pietų Afrika priėmė panašų sprendimą.

S. Thaleris taip pat neseniai į teismą padavė JAV autorių teisių tarnybą dėl jos atsisakymo pripažinti programinę sistemą vaizdo „autoriumi“, pranešė „The Register“.

Konsultacijose tarnyba pažymėjo, kad Jungtinė Karalystė yra viena iš nedaugelio šalių, kuriose saugomi kompiuteriu sukurti kūriniai, kurių autorius nėra žmogus.

Kompiuteriu sukurto kūrinio „autorius“ apibrėžiamas kaip „asmuo, kuris imasi priemonių, būtinų kūriniui sukurti.“ Daugelis dirbtinio intelekto sistemų yra mokomos naudojant didelius duomenų kiekius, nukopijuotus iš interneto.

Klausimai dėl aktorių apsaugos

Scenos menų darbuotojų profesinė sąjunga „Equity“ paragino pakeisti autorių teisių įstatymą, kad jų pajamų šaltiniai būtų apsaugoti nuo dirbtinio intelekto sukurto turinio, pavyzdžiui, „deepfake“ (tai technologija, leidžianti itin tikroviškai sukeisti žmonių veidus vaizdo įraše).

Tarnybos teigimu, ji rimtai vertina šį klausimą, tačiau „šiame etape dirbtinio intelekto technologijų poveikis atlikėjams tebėra neaiškus.“

„Šiuos klausimus toliau nagrinėsime“, – teigė tarnyba.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!