Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/83337/vilniaus-planui-isskirtinis-lietuvos-gis-bendruomenes-ivertinimas/spausdinti/

„Vilniaus planui“ – išskirtinis Lietuvos GIS bendruomenės įvertinimas

Publikuota: 2022-06-22 21:03
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Į didžiausią profesinį metų renginį „Lietuvos Esri GIS naudotojų konferenciją“ susirinkę Geografinių informacinių sistemų (GIS) profesionalai, organizacijų vadovai ir skaitmeninių žemėlapių entuziastai išrinko inovatyviausią Lietuvos metų GIS organizaciją. Ja šiemet tapo bendrovė „Vilniaus planas“, aplenkusi ESO, Lietuvos banką, VĮ „GIS centrą“ bei kitus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.

„Konferencijoje apžvelgėme Esri GIS technologines inovacijas, Lietuvos ArcGIS naudotojų pasiekimus bei taikymo patirtis. Auditorija neliko abejinga Vilniaus miesto skaitmeniniams sprendimams bei GIS plėtros dinamikai – „Vilniaus 3D“ (https://3d.vilnius.lt), „Intelektualūs miesto plaučiai“ (https://miestoplauciai.vilnius.lt), „Vilnius kojomis“ (https://vilniuskojoms.lt), „Interaktyvūs Vilniaus žemėlapiai“ (https://maps.vilnius.lt) ir kiti – vieni labiausiai matomų ir naudojamų Lietuvoje. „Vilniaus planui“ praėję metai buvo labai produktyvūs, tad inovatyviausios GIS organizacijos įvertinimas yra labai savalaikis ir pelnytas“,– nugalėtojus sveikino Linas Gipiškis, JAV kompanijos Esri atstovų Baltijos šalyse, „Hnit-Baltic“ vadovas.

„Vilnius yra išmanus miestas, kuriam teikiame inovatyviausius sprendimus, todėl džiaugiuosi srities profesionalų įvertinimu. Ateities miestą kuriame pasitelkiant Esri, dirbtinį intelektą, dronus ir daugelį kitų technologijų. Mūsų komandoje viskas prasideda nuo visuomenę supančių duomenų, jų rinkimo, analizavimo ir galiausiai sukuriami sprendimai, grįsti duomenimis“,– sako Eglė Radvilė, „Vilniaus planas“ Intelektualių sprendimų ir duomenų valdymo skyriaus vadovė.

Bendrovė „Vilniaus planas“ rinkdama ir analizuodama įvairius Vilniaus miesto duomenis, kuria sumanų miestą – Vilniaus Skaitmeninį Dvynį (angl. Digital Twin). Taikant dirbtinį intelektą ir kitas technologijas bendrovė miestui parengė produktus, padėsiančius planuoti sostinės vystymą įvairiomis kryptimis. Viena jų – skaidrus infrastruktūros vertinimas ir sprendimų priėmimas.

„Taikydami technologines inovacijas mes ne tik sukuriame galimybę miestui įvertinti ir atrasti savo galimybes, bet ir užtikriname miestiečių gyvenimo kokybę. Mūsų bendrovėje analizuojami duomenys gali padėti išspręsti gatvių priežiūros klausimus, gatvių infrastruktūros vystymą ir kitus aspektus, kurie yra labai svarbūs vilniečių kasdienybėje“,– apie bendrovėje “Vilniaus planas” kuriamas paslaugas pasakoja GIS ekspertas Rokas Petravičius.

Inovatyvių technologijų taikymas padeda spręsti ne tik infrastruktūrinius klausimus, bet ir aplinkosauginius. Šiemet „Vilniaus planas“ pristatė Intelektualių miesto plaučių svetainę, kurioje sostinės oro kokybę bei žiedadulkių koncentraciją galima stebėti realiu laiku. Tai pirmoji sistema Lietuvoje, kurioje oro taršos ir kokybės duomenys yra atnaujinami kiekvieną minutę, o žiedadulkių koncentracija mieste – kas valandą.

Miesto plaučiuose atvaizduojami duomenys gali būti svarbūs ne tik savivaldybei ar aplinkosaugos institucijoms, bet ir oro taršai ar žiedadulkėms jautriems gyventojams. Bioaerozolių koncentracijos informacija yra itin aktuali ir naudinga žiedadulkių alergenams jautriems asmenims, kurie siekia išvengti jų poveikio sveikatai. Gyventojai gali įvertinti riziką arba imtis prevencinių priemonių alerginei reakcijai mažinti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!