Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/83250/lietuva-tampa-5g-inovaciju-laboratorija/spausdinti/

Lietuva tampa 5G inovacijų laboratorija

Publikuota: 2022-06-15 07:02
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR susisiekimo ministerija

Birželio 15 d., trečiadienį, Vilniuje vyks Susisiekimo ministerijos kuriamos 5G smėliadėžės (angl. „Sandbox“) iniciatyvos pristatymas verslo ir mokslo bendruomenei. Renginio metu bus dalijamasi įžvalgomis apie 5G potencialą, verslo bei ekonomikos galimybes ir jau išbandytas praktikas šioje srityje, bus skatinamas verslo ir mokslo įsitraukimas bei tarptautinis bendradarbiavimas Lietuvai įgyvendinant 5G smėliadėžės iniciatyvą.

Lietuva tampa 5G inovacijų laboratorija

„Smėliadėžės tikslas nėra vien tik paskatinti susisiekimo inovacijas. Mes siekiame sukurti visą inovacijoms įgyvendinti reikalingą aplinką, sąlygas jų evoliucijai – nuo idėjos iki realaus pritaikymo. Be to, labai svarbu tai, kad „Sandbox“ iniciatyva yra skirta visiems sektoriams, kuriuose 5G ryšiu paremtos technologijos sukurs aukštos pridėtinės vertės darbo vietas, skatins robotizaciją, automatizaciją, naujus verslo modelius šalyje. Be to, renginyje bus galima susipažinti su kolegų iš Jungtinės Karalystės (JK) patirtimi“, – sako susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė. Ji ir atidarys šį tarptautinį renginį Vilniuje.

Smėliadėžės iniciatyvos pristatymą ministerija rengia bendradarbiaudama su JK ambasada Vilniuje. Renginyje dalyvaus britų verslininkai, startuoliai bei mokslininkai iš Koventrio (Coventry) universiteto, pripažįstamo vienu moderniausių visoje šalyje. Tikima, kad JK verslo ir mokslo atstovų pranešimai apie gerąsias projektų patirtis ir iššūkius taps postūmiu transporto inovacijų keliu pasukusiai Lietuvai.

„Kolegos iš JK jau turi sukaupę nemažai patirties ir praktikos, taikydami inovatyvius 5G technologijos sprendimus įvairiuose sektoriuose. Jie nuo 2017 m. iki 2022 m. įgyvendino programą „5G bandymų bazės ir tyrimai“ („5G Testbeds and Trials“), kuri yra panaši į Lietuvoje šiuo metu kuriamą susisiekimo inovacijų smėlio dėžės programą“, – akcentuoja A. Vaiciukevičiūtė.

Lietuvoje numatoma įgyvendinti projektus oro ir jūrų uostuose, geležinkeliuose, logistikos, išmaniųjų miestų, darnaus judrumo, kitose srityse, o „Sandbox“ programai skirtomis lėšomis galės pasinaudoti ir verslas, ir mokslas.

Verslo, mokslo bei jų konsorciumų idėjas pritraukti siekiančios iniciatyvos tęstinumui užtikrinti iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano numatyta skirti 24,5 mln. Eur.

Planuojama, kad „Sandbox“ iniciatyvos, dėl kurios Lietuva pradedama linksniuoti kaip susisiekimo inovacijų laboratorija, projektų konkursas bus skelbiamas 2022 m. rudenį, o projektų veiklos vykdomos iki 2025 m.

Trečiadienį vyksiančiame smėliadėžės iniciatyvos nemokamame pristatymo renginyje dalyvauti bus galima ir nuotoliniu būdu, tačiau būtina registruotis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!