Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/82798/uz-nusikaltimus-menulyje-kanados-astronautams-gres-bausmes/spausdinti/

Už nusikaltimus Mėnulyje Kanados astronautams grės bausmės

Publikuota: 2022-05-10 14:29
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jei esate kanadietis ir tikėjotės roveriu viršyti leistiną greitį Mėnulyje, turėsite nusivilti.

Už nusikaltimus Mėnulyje Kanados astronautams grės bausmės
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Praėjusią savaitę Kanados parlamentas pasiūlė naują apribojimą, kuris uždraudė Kanados astronautams vykdyti nusikalstamą veiklą Mėnulyje ir jo orbitoje.

Balandžio 28 d. parlamentui pristatytame siūlyme, kuris buvo įtrauktas į Kanados vyriausybės 2022 m. federalinio biudžeto įgyvendinimo įstatymo projektą, rašoma, kad kosmonautų nusikalstama veikla Mėnulyje ar jo orbitoje bus tolygi nusikalstamai veiklai Kanados teritorijoje, informuoja „Live Science“.

Kanada neseniai prisijungė prie NASA, Europos kosmoso agentūros (ESA) ir Japonijos aerokosminių tyrimų agentūros projekto „Mėnulio vartai“ (Lunar Gateway) – misijos, kurios tikslas į orbitą aplink Mėnulį iškelti nedidelę tarptautinę kosminę stotį, kad ji padėtų vykdyti operacijas Mėnulio paviršiuje.

Šiuo apribojimu Kanadoje būtų kodifikuota teisinė sistema, kurios jau laikomasi Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Pagrindinė taisyklė yra ta, kad „kiekvienas partneris išlaiko jurisdikciją ir kontrolę savo registruotų elementų ir Kosminėje stotyje esančų jos piliečių atžvilgiu“, – teigia ESA. „Šiuo teisiniu režimu pripažįstama valstybių partnerių teismų jurisdikcija ir leidžiama taikyti nacionalinius įstatymus tokiose srityse kaip baudžiamosios bylos, atsakomybės klausimai ir intelektinės nuosavybės teisių apsauga.“

Kitaip tariant, rusui, pažeidusiam įstatymą kosmose, taikomi Rusijos įstatymai, amerikiečiui – JAV įstatymai ir t. t.

Ši teisinė sistema jau buvo išbandyra 2019 m. Amerikiečių astronautė Anne McClain buvo apkaltinta įvykdžiusi pirmąjį nusikaltimą kosmose.

Nuo 2018 m. gruodžio mėn. iki 2019 m. birželio mėn. būdama TKS, A.McClain buvo apkaltinta tuo, kad naudodamasi su NASA susijusiu kompiuteriu neteisėtai prisijungė prie savo buvusio sutuoktinio asmeninių banko sąskaitų, rašo „Live Science“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!