Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/82776/sutriko-luminor-veikla-bankas-atsipraso-paslaugomis-negalinciu-pasinaudoti-klientu/spausdinti/

Sutriko „Luminor“ veikla, bankas atsiprašo paslaugomis negalinčių pasinaudoti klientų

Publikuota: 2022-05-06 21:07
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Penktadienį po pietų sutriko vieno didžiausių šalies komercinių bankų veikla. Gyventojai negali pasinaudoti dalimi banko paslaugų.

Vilnietė Laura portalui tv3.lt sakė esanti pasipiktinusi, kad panašus atvejis su banko paslaugomis nutinka jau ne pirmą kartą. „Artėja penktadienio vakaras ir savaitgalis. Turėjau šiokių tokių planų dėl to, taigi nusprendžiau pasitikrinti, kiek dar sąskaitoje liko pinigų ir kiek galėsiu išleisti.

Tačiau kelis kartus bandant tą padaryti, „Luminor“ programėlė vis metė tą patį pranešimą: „Klaida. Prašome bandyti vėliau“. Ir tai jau ne pirmas kartas, kai panašiai pastringa programėlė“, – piktinosi skaitytoja.

Apie techninius nesklandumus savo interneto svetainėje praneša ir pats bankas:

„Mielas kliente! Dėl techninių nesklandumų šiuo metu gali kilti trikdžių naudotis „Luminor“ interneto banku ir mobiliąja programėle. Dirbame, kad išspręstume šią problemą. Atsiprašome dėl galimų nepatogumų.“

Bankas nepraneša, kada planuoja pašalinti techninius gedimus.

Skyrė didžiulę baudą

Praėjusių metų birželį Lietuvos bankas nusprendė „Luminor“ skirti bendrą 350 tūkst. eurų piniginę baudą už Mokėjimų įstatymo pažeidimus.

Jie buvo nustatyti Lietuvos bankui atlikus tyrimą, kurio metu išnagrinėti mokėjimo paslaugų incidentai, įvykę 2020 m. liepos–rugpjūčio mėn.

Lietuvos bankas nustatė, kad „Luminor“ nevykdė vienos iš esminių mokėjimo paslaugų teikėjo pareigų – neužtikrino kliento galimybės disponuoti jo sąskaitoje esančiomis lėšomis.

Per vieną iš incidentų komercinis bankas įvykdė 772 neautorizuotas (t.y. be kliento sutikimo) mokėjimo operacijas, kurios dubliavo patvirtintas operacijas, už didesnę nei už 1 mln. eurų sumą.

Paaiškėjus, kad jos buvo įvykdytos, komercinis bankas nesiėmė tinkamų priemonių problemai spręsti – daugumai nukentėjusių vartotojų pinigų negrąžino iki kitos darbo dienos pabaigos, kaip tai nustatyta Mokėjimų įstatyme. Už šį nusižengimą skirta 150 tūkst. eurų bauda.

Kita, 100 tūkst. eurų, bauda skirta už tai, kad incidentų metu „Luminor“ su klientais komunikavo netinkamai arba apskritai jiems nepranešė svarbios informacijos.

Toks elgesys turėjo pasekmių – skaičiuojama, kad per su mobiliuoju parašu susijusį incidentą.

Mažiausiai 5,5 tūkst. klientų, kurie keletą kartų bandė nesėkmingai jungtis su mobiliuoju parašu, prieiga prie interneto banko buvo visiškai užblokuota, tačiau „Luminor“ jiems nenurodė blokavimo priežasčių ir laiku nesiėmė priemonių blokavimui panaikinti. Už šį pažeidimą komerciniam bankui skirta taip pat 100 tūkst. eurų bauda.

„Luminor“ banko komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė tuo metu pripažino, kad bankas nesilaikė nustatytų reikalavimų.

„Mes pripažįstame Lietuvos banko išvadas ir jau pašalinome trūkumus, kurie nurodyti tyrime. Minimi incidentai įvyko praėjusią vasarą per vieną iš sudėtingiausių technologinių transformacijų, per kurią didžiulis kiekis mūsų klientų duomenų ir sąskaitų buvo perkelta į naują vieningą platformą.

Siekdami išvengti tokių incidentų pasikartojimo, iki šios dienos mes jau atlikome išties reikšmingų kasdienės veiklos ir strateginių pokyčių, taip pat pradėjome bendradarbiauti su IBM, kad paspartintume savo skaitmeninę transformaciją.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad investavome į klientų patirtį, toliau nuosekliai geriname savo paslaugas, procedūras ir klientų komunikaciją, o tai padeda sulaukti vis geresnių klientų atsiliepimų“, – išplatintame komentare cituojama I. Baltrušaitienė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!