Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81641/gresme-privatumui-2021-aisiais-twitter-sulauke-rekordinio-skaiciaus-prasymu-panaikinti-turini/spausdinti/

Grėsmė privatumui? 2021-aisiais „Twitter“ sulaukė rekordinio skaičiaus prašymų panaikinti turinį

Publikuota: 2022-01-30 13:44
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Leonardas Sindaravičius
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Kartais socialiniai tinklai patys imasi veiksmų siekdami užtikrinti, jog juose esantis turinys nepažeidžia specifinių taisyklių bei gairių, pristatomų vartotojui registracijos metu. Tačiau pasitaiko ir atvejų, kuomet pašalinti turinį pareikalauja patys valdžios atstovai – naujausiame „Twitter“ tinklaraščio įraše kompanija atskleidžia, jog praėjusiais metais socialinis tinklas sulaukė rekordinio tokių prašymų kiekio.

Grėsmė privatumui? 2021-aisiais „Twitter“ sulaukė rekordinio skaičiaus prašymų panaikinti turinį

„Twitter“ paviešino savo vadinamąjį skaidrumo pranešimą su trupučiu detalizuotos 2021-ųjų pirmosios pusės statistikos. Per šešių mėnesių laikotarpį viso pasaulio valstybių atstovai bendrai reikalavo panaikinti net 43,378 įrašus, kuriuos paskelbė bei kuriais pasidalino 196,878 vartotojai. Tai yra didžiausias tokių prašymų skaičius užregistruotas nuo pat 2012-ųjų, kuomet „Twitter“ pradėjo skelbti skaidrumo pranešimus apie socialinio tinklo veiklą.

Už 95 % reikalavimų panaikinti turinį atsakingos vos 5 valstybės – Japonija, Rusija, Turkija, Indija ir Pietų Korėja. Į daugiau nei pusę šių prašymų „Twitter“ atsakė panaikindama prieigą prie įrašų tam tikrose šalyse arba tiesioginiais pranešimais vartotojams su pareikalavimu ištrinti turinį. Socialinio tinklo atstovas Sinead McSweeney teigė:

„Susiduriame su beprecedenčiais iššūkiais kuomet vis daugiau vyriausybių stengiasi įsikišti į socialinio tinklo veiklą bei pašalinti turinį. Tai nerimą kelianti grėsmė privatumui bei saviraiškos laisvei, į tai būtina atkreipti dėmesį. Šiandienos pranešimas išryškina mūsų ilgalaikį atsidavimą reikšmingam skaidrumui bei būtinybę apsaugoti laisvą, saugų ir globalų atvirą internetą.“

Verta paminėti ir tai, kokį staigų šuolį patyrė valstybių atstovų reikalavimai šalinti neva žeidžiantį turinį – tarp praėjusių metų sausio ir birželio mėnesių tokių reikalavimų buvo pateikta 50 % daugiau nei ankstesniame 6 mėnesių periode (2020-ųjų liepą-gruodį). Tačiau yra ir pozityvių naujienų – pasak „Twitter“, reikalavimai deaktyvuoti žurnalistams bei naujienų tinklams priklausančias paskyras sumažėjo 14 %.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!